Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan stiger i Sverige – nu höjer EU risknivån

Minst 11 nya varianter av coronaviruset har nu upptäckts. Enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi tyder mycket på att Deltavarianten kommer ta över.
Norska FHI följer utvecklingen i omvärlden och inför strängare inreseregler vartefter smittan sprider sig.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fullvaccinerade personer är undantagna de norska karantänsreglerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Sverige är nu gult på ECDC:s karta.
Foto: ECDC / ECDC
Smittan i Sverige stiger och hela landet är nu gult på ECDC:s landskarta.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Smittan i Sverige stiger och hela landet är nu gult på ECDC:s landskarta. 

Nu riskerar karantänsregler för inresande svenskar till Norge att införas, rapporterar VG

Det innebär att endast personer som nyligen genomgått infektionen eller är fullvaccinerade kan resa fritt till landet.  

EU:s smittskyddsmyndighet graderar nu hela Sverige som ett orangegult land i myndighetens smittkarta. För huvudstadsområdet har graderingen skruvats upp till röd. Bakom graderingen ligger en kombination av incidensen i respektive testpositiviten, alltså hur stor andel av alla som testar sig som bär på smittan. 

I den gula kategorin hamnar regioner som antingen har mellan 75 och 200 smittade per 100 000 invånare och tvåveckorsintervall, eller en testpositivitet som överstiger 4 procent alternativt en sammanvägning av de två. 

Incidensen för de svenska regionerna uppgår i snitt till 59 för perioden, för Stockholmsregionen uppgår siffran till 95, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar. I kombination med högre testpositivitet uppgraderas därför färgkodningen av de svenska regionerna. 

Norge kan utöka karantäntvånget

ECDC:s rapportering av datan ligger till grund för EU-länderna och en rad andra länders hantering av inreseförbud, karantänsregler och liknande. Myndigheten delar dock in regionerna i större områden än vad Sverige och Folkhälsomyndigheten gör, vilket medför att den blir missvisande. 

Norges myndighet Folkhelseinstitutt, FHI, följer den svenska utvecklingen och med den ökade smittspridningen kan en rad svenska regioner nu få se nya åtstramningar i inresereglerna till landet. FHI har sedan tidigare infört karantänsregler för personer som reser in till landet via Stockholm, Halland, Skåne och Gotland. 

Fullvaccinerade undantas

Tidningen VG rapporterar att regionerna Norrbotten, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland nu riskerar att omfattas av karantänsreglerna då de alla har över 50 fall per 100 000 invånare. FHI:s regler innebär att personer inte är fullvaccinerade eller haft bekräftad covid-19 under det senaste halvåret måste sätta sig i karantän i tio dygn efter inresa till landet och testas efter sju dagar. 

Se mer

Nytt vaccin ger skydd mot flera typer av corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.