Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan sprids i Europa: ”Vi kan sluta piska oss”

Folkhälsomyndighetens nya besked: Kan bli aktuellt med krav på munskydd vid lokala utbrott.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Trängsel i Stockholm den 19 juli 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges kamp mot covid-19 ser just nu framgångsrik ut – 19 andra europeiska länder har högre smittotal per capita.

Något som gläder Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och får professor Agnes Wold att utbrista:

– Vi kan sluta piska oss.

På tisdagens pressträff med bland annat Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, var det både mungiporna upp – och lite bistrare miner.

Det positiva:

– Sveriges riktlinjer har varit bra. Smittspridningstakten sjunker och 19 europeiska länder har nu högre smittotal per capita, säger Carson

Det mer restriktiva:

– Den svenska strategin måste dock hållas i. Det vill säga hålla avstånd, tvätta händerna och vara hemma om man har symptom.

Dessutom flaggar Johan Carlson för att det snart kan bli aktuellt att införa skärpta riktlinjer lokalt eller regionalt. Därtill ska ett nytt inrapporteringssystem snart möjliggöra kartläggning av smittspridningen nästan i realtid.

Socialminister Lena Hallengren (S) fyllde i:

– Pandemin kommer att finnas med oss lång tid framöver. I dag är det sju månader sedan den klassades som samhällsfarlig.

Agnes Wold är nöjd: ”Vi kan sluta piska oss”

Läkaren och professorn i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet Agnes Wold tycker att det finns viss anledning för Johan Carlson och Folkhälsomyndigheten att slå sig för bröstet.

– Vi kan åtminstone sluta piska oss. Något vi gjort det sista halvåret genom att gravallvarligt varje dag berätta hur hemskt det är. Jämfört med att stänga skolor och stora delar av samhället, så är den här lite mer långsamma varianten nog mer hållbar, säger Agnes Wold.

Hon är dock noggrann med att påpeka att vi inte vet om vi får en ökning av smittfallen de närmaste månaderna.

– Vi har levt på ungefär samma sätt sedan april och antalet personer som vårdats på sjukhus har sjunkit hela tiden. Så tycker jag att det inte finns någon speciell anledning varför det ska rusa upp igen. Även antalet smittade tycks sjunka.

Kan vi se fram emot hösten med någon sorts lugn tillförsikt?

– De som har hand om det är väl aldrig lugna, men jag tycker att det ser ganska bra ut. Sedan är det ju alltid synd om dem som är 70 plus, och som inte får träffa barnbarn och läsa sagor för dem i sängen. Det är bra om man kan göra något åt detta– till exempel att bygga ut testningen. Så att de över 70 kan få träffa folk som är garanterat smittfria.

Hur ska jag framöver – om jag känner mig frisk – agera ute i samhället?

– Det är bra om du och övriga fortsätter på samma sätt som ni gjort tidigare. Då bör det ju rimligtvis inte leda till några större smittexplosioner.

Många unga verkar inte vara så noga med den sociala distanseringen – är det ett problem?

– De är unga och ska inte hålla på att tänka på det här hela tiden. Det är vi som är lite äldre som får flytta på oss.


Hårdare coronaåtgärder kan bli möjligt: ”Kan skärpa ordningslagen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.