Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittan skenar i Europa – Lettland inför lockdown

Svenske Kim: ”Det är mycket fake news kring vaccinationer”.
Smittan är på väg upp i Storbritannien men trots detta finns det ännu inga planer på nya restriktioner.
Foto: Alex Lentati/LNP/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin, Rysslands president.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Krišjānis Kariņš, Lettlands premiärminister.
Foto: Luka Dakskobler / TT NYHETSBYRÅN

Smittan har tagit fart igen på flera håll i Europa – med stigande dödstal som följd.

Många länder vidtar nu nya åtgärder för att trycka ner smittan.

– Hela vårt sjukhussystem är i fara. Att vaccinera sig är enda vägen ut ur den här krisen, säger Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš under ett extrainkallat krismöte.

Anders Tegnell är dock inte orolig för att Sverige ska följa samma mönster.

Förra veckan ökade smittspridningen med sju procent i Europa och det innebär att vi är den enda regionen i världen som just nu ser en ökning i antalet nya coronafall, enligt WHO.

Ett av länderna som drabbats hårdast under hösten är Lettland, där endast 57 procent av invånarna valt att vaccinera sig. Under onsdagen infördes ett nytt utegångsförbud i landet.

– Jag ber om ursäkt till alla som vaccinerat sig, säger premiärminister Kariņš enligt The Guardian.

Extra semester i Ryssland

Lettlands hälsominister Daniels Pavļuts har tidigare beskyllt landets låga vaccinationsgrad på Ryssland, som han menar bedrivit en desinformationskampanj mot vaccinen. Men även i Ryssland brottas myndigheterna med en låg vaccinationsgrad.

Under onsdagen rapporterades 1 028 nya dödsfall in i Ryssland – det högsta antalet sedan pandemin bröt ut.

President Putin har därför utannonserat en extrainsatt semestervecka, mellan 30 oktober och 7 november, för att hålla invånarna hemma.

I Moskva införs ännu hårdare restriktioner då alla personer i riskgrupp eller över 60 år gamla uppmanas till att hålla sig hemma till februari, skriver CNN.

Ingen ”plan B”

Trots Storbritanniens höga vaccinationsgrad ökar smittan även där. 

Under onsdagen registrerades 179 nya dödsfall och över 49 000 nya coronafall.

Hälsominister Sajid Javid fruktar att landet inom kort kan få över 100 000 nya fall om dagen – men trots detta vill han ännu inte gå med på läkarföreningen BMA:s krav om nya restriktioner – en så kallad ”plan B”.

”Har överraskat oss förr”

Hur hösten och vintern kommer att bli i Sverige återstår att se, men statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att vi kommer gå samma väg som Storbritannien.

– Det är jättesvårt att veta, och den här sjukdomen har överraskat oss förr. Men jag har svårt att se att vi skulle få ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju redan gått in och börjat ge en tredje dos till de allra sköraste, och vi har tillgång till väldigt mycket vaccin, säger han till TT.

Folkhälsomyndigheten utesluter dock inte att fler grupper kan behöva ta en tredje vaccinationsdos ifall smittspridningen ökar kraftigt igen.

– Vi tittar på det hela tiden för att bedöma vilka grupper som kan komma i fråga. Det följs upp kontinuerligt, säger Tegnell till TT.

Sjukvårdens vädjan i Storbritannien: Inför nya restriktioner

Coronasmittan i landet ökar kraftigt – men regeringen nekar kravet på nya restritioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.