Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittan skenar – då kan restriktioner plockas bort

Barn som är extra känsliga undantas.
Helena Hervius Askling är överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiskt Specailcentrum.
Foto: Emelie Otterbeck
Smittskyddsläkare Maria Amér.
Foto: Magne Hovland / Region Gotland

Smittspridningen är större än någonsin i Sverige. 

Kulmen tros bli nådd de närmsta veckorna – trots det kan merparten av coronarestriktionerna tas bort den 9 februari.  

– Smittspridningen har gått så oerhört fort och i den bemärkelsen så är ju den 9 februari ganska långt fram, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell berättade i onsdags att smittspridningen nu är större än tidigare i Sverige. Samma budskap gavs på torsdagen.

Då meddelade man att kulmen för smittade beräknas vara nådd någon gång under de närmaste veckorna. Samtidigt: Merparten av coronarestriktionerna kan komma att tas bort den 9 februari. 

Karin Tegmark Wisell beskriver att pandemin har gått in i en ny fas och hänvisade till den höga vaccinationsgraden och data som visar att risken att bli allvarligt sjuk med omikron är lägre än för tidigare varianter av viruset. 

”Det finns en oro” 

Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland, förklarar att hon förstår att det finns en oro för att restriktionerna kan komma att tas bort. 

– Det finns en oro för att restriktionerna ska lätta och hur det kommer att påverka situationen, säger hon.

Hon säger också att omikrons hastiga framfart gör att den 9 februari i sammanhanget ligger långt fram i tiden. Hon säger att det i varje ny fas av pandemin är viktigt att se till proportionaliteten. 

– I varje nytt läge i pandemin är det viktigt att se hur råden och restriktionerna kan hjälpa oss att hantera just den här situationen som man befinner sig i för tillfället, säger hon. 

”Viktigt att ta den tredje dosen” 

Helena Hervius Askling, överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiskt specialcentrum, säger att en tredje dos vaccin fortfarande är att rekommendera då man vet att det skyddar bättre mot omikron.

– Den skyddar bättre mot allvarlig sjukdom och död än vad två doser gör, och den skyddar även till viss del mot smittsamhet, säger Helena Hervius Askling. 

– Det är väldigt viktigt nu att ta den tredje dosen – särskilt för dem som har en ökad risk för svår sjukdom. 


Vaccinsamordnaren: ”Kan få mycket större precision i influensavaccin.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.