Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan ökar snabbt – folk är ”coronatrötta”

Expressen har mött resenärer på Arlanda som reser trots den rådande pandemin.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.
Foto: ANDERS ALM / REGION NORRBOTTEN
Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE

Coronasmittan ökar i Norrbotten.

Den senaste veckan har antalet positiva fall ökat med 25 procent.

Nu varnar smittskyddsläkaren för att invånarna blivit coronatrötta.

– Det är väldigt förrädiskt när det sprider sig något lugn i vissa kommuner, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Spridningen av coronaviruset

Fler och fler smittas av corona i region Norrbotten. 126 personer testades positiva förra veckan, jämfört med 94 personer veckan innan.

– Läget om man jämför med Sverige i övrigt är måttligt. Men det är ändå lite obehagligt när det ökar och kurvorna pekar uppåt, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i regionen.

Flest positiva fall har det varit i Gällivare, Luleå, Piteå och Boden den senaste tiden.

– Gällivare hade en spridning igen inom gruvindustrin för tre veckor sedan. Och det vi ser nu är nog lite svallvågor efter det. I Luleå och Piteå pekar det så där lite läbbigt uppåt, så där måste vi ut och förmå medborgarna att sköta sig bättre, säger Anders Nystedt.

Även inlagda på sjukhus ökar

Även i vården har man sett en ökning. På måndagsmorgonen vårdades fem personer på sjukhus, och tre personer på intensiven.

– I somras var det ju 0 och 1 ungefär, och nu är det fem, så det spiller alltid över när man börjar få spridning i samhället.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt säger att smittan sker i hela samhället, och kan kopplas till arbetsplatser, kompisgäng och olika medlemsmöten. Han tror att många kan ha glömt bort allvaret i situationen.

– Däremot så ser vi inte att det är ungdomar i någon större utsträckning som smittas, utan det verkar vara alla åldrar uppe hos oss. Jag tycker att de här signalerna, det förtjänas att det tas upp. Det är väldigt förrädiskt när det sprider sig något lugn i vissa kommuner, att de inte haft många fall, då är det väldigt lätt att man slappnar av.

Norge inför nya restriktioner för att stoppa smittspridningen. Det handlar om hårdare regler för antalet gäster man får ha i hemmet, minskat antal deltagare vid julbordet och nya karantänregler för besökare.
Tegnell, Giesecke och Wallensten förutspådde utvecklingen: ”Blir inte mer än enstaka fall”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.