Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan ökar i Sverige – Tegnell: Vi har en trend

Deltavarianten dominerar just nu i Sverige. Det pågår stor spridning av deltavarianten på nattklubbar utomlands och många unga svenskar har med sig smittan hem, berättar enhetschefen på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell
Foto: Claudio Brescian /TT / TT NYHETSBYRÅN

Spridningen i Sverige har gått upp med 24 procent på en vecka.

Storstäderna står i huvudsak för ökningen, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

– Men vi har en trend, kan man nog säga lite grann nu, som pekar på en viss ökning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD.

De senaste veckorna har länder som Storbritannien, Grekland, Spanien och Nederländerna sett en snabb ökning av antalet covidfall.

Utvecklingen beror på att den smittsamma deltavarianten fått spridning. Hittills har Sverige varit relativt förskonat, och haft bland de lägsta nivåerna i EU, men nu syns oroväckande tendenser.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport rapporterades 1 855 fall in i Sverige förra veckan – en ökning med 24 procent. Det är storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som står för ökningen. I Region Stockholm gick fallen upp med 44 procent den senaste veckan.

Gruppen ovaccinerade är inte så liten

Det är främst ungdomar och unga vuxna som står för de nya fallen – och en betydande del har smittats utomlands. Omkring 22 procent bedöms ha smittats utomlands, enligt FHM.

Spridningen är högst bland personer mellan 20 och 29 år.
Antalet utlandsfall ökar.
Antalet nya fall per vecka.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FHM, säger till SvD att det fortfarande rör sig om väldigt låga nivåer och att de inte vet om spridningen innebär en ny våg. Dödligheten är fortfarande väldigt låg och man ser inget ökat tryck på vården.

En nyligen publicerad studie i New England Journal of Medicin slog fast att fullvaccinerade med Astra Zeneca och Pfizer har ett 67-procentigt respektive 88-procentigt skydd mot deltavarianten.

75 procent av alla vuxna svenskar har fått en dos och 48 procent har fått två doser i dag. Enligt Anders Tegnell är det sannolikt främst ovaccinerade som står för de nya fallen.

– Vi har ett hyfsat stort antal personer som kommer tillbaka från andra länder och är smittade. Gruppen ovaccinerade är inte så liten att den inte kan hålla i gång smittan, säger han till SvD.

Gå inte ut och dansa

Anders Tegnell tror att nattklubbar och liknande mötesplatser kan ligga bakom att vissa andra länder har en hög spridning. Han tycker att man kan resa utomlands om man vill, förutsatt att man inte går ut och dansar.

– Den stora skillnaden är mellan sittande servering och att man ställer sig upp på dansgolv, säger han till SvD.

Smittan ökar – men Sverige ligger bäst till i Norden

Smittanspridningen har ökat i landet senaste veckan, men Sverige är just nu bäst i Norden när det kommer till coronahanteringen, men ligger däremot långt efter på totala hanteringen av pandemin enligt en ny sammmanställning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.