NYTT UTBROTT. Ett nytt utbrott av fågelinfluensan har inträffat i Tula-regionen i Ryssland. En fjäderfäbesättning på 1000 fåglar drabbades. Alla dödades och brändes. Flyttfåglar färdas från smittområdet till mellersta och södra Sverige. Fågelinfluensan kan redan vara här. "Nu är det allvar. Vi måste reagera snabbt och konsekvent för att rädda liv", säger Jan Danielsson, jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.
NYTT UTBROTT. Ett nytt utbrott av fågelinfluensan har inträffat i Tula-regionen i Ryssland. En fjäderfäbesättning på 1000 fåglar drabbades. Alla dödades och brändes. Flyttfåglar färdas från smittområdet till mellersta och södra Sverige. Fågelinfluensan kan redan vara här. "Nu är det allvar. Vi måste reagera snabbt och konsekvent för att rädda liv", säger Jan Danielsson, jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

Smittan kan vara här

Publicerad
Uppdaterad
Fågelinfluensan kan redan vara i Sverige.
Beredskapen är höjd. En krisgrupp jobbar dygnet runt för att hindra ett utbrott.
- Vi måste reagera snabbt för att rädda liv, säger Jan Danielsson på jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.
Ett nytt utbrott av den dödliga fågelinfluensan i Tula-regionen 20 mil söder om Moskva fick i går svenska myndigheter att höja skyddåtgärderna. Flyttfågelvägarna från Tula-regionen går via Sverige. Särskilt i Ottenby i södra Öland är risken stor att smittade fåglar redan landat. - Nu är det allvar. Det är första gången vi är utsatta för en sån risk. Vi måste reagera snabbt och konsekvent för att rädda liv, säger Jan Danielsson.

Bevakningen har ökat

Bevakningen av Ottenby har ökat kraftigt. Provtagningar av fåglar har ökat från 200 till 2 500. En särskild expertgrupp bestående av yrkesornitologer, smittskyddsläkare, epidemiologer, representanter från naturvårdsverket och zoologer har bildats. - Gruppen jobbar dygnet runt med att bedöma vilka riskområden som finns i landet. Än så länge kan jag säga att mellersta och södra Sverige är mest utsatt. Det här kan bli en folkhälsofråga, säger Jan Danielsson. EU-kommissionen hade ett krismöte i går där man beslutade om flera nya regler för att hindra dödliga utbrott. Utifrån det har den svenska expertgruppen beslutat om en rad åtgärder. - Alla tamfåglar som befinner sig i riskområdena ska tas in, utställningar ska förbjudas och det blir importförbud av alla typer av fågelprodukter från Ryssland. Dessutom får varken mat eller vatten till fåglar finnas utomhus i riskområdena, säger Leif Denneberg, jordbruksverkets chefsveterinär.

Explosionsartad

Utbrottet i Ryssland var explosionsartad. En fjäderfäbesättning av 1 000 fåglar drabbades. 440 blev sjuka, 220 dog nästan omgående. Man kunde snart bekräfta att det handlade om det aggressiva H5NI-viruset. Men även om paniklarmet gick direkt till Sverige kan det redan vara för sent. -Det har antagligen redan kommit smittade fåglar hit. De kan dyka upp i princip var som helst. De kan landa i närmaste stadspark, säger professor Björn Olsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag