Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittade Maries ilska mot vården: ”Så arg”

Norskan Trude Ravndal misstänks ha smittats under skidresan i norra Italien: Så känns det att ha coronaviruset.
Marie och Alexander är smittade av corona-viruset covid-19.
Foto: Privat
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning.
Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Marie, 46, och hennes familj blev sjuka redan förra veckan när de flög hem från Italien. 

I sex dagar fick de vänta på provtagning, men nu har resultatet kommit: 

Marie och hennes man har corona.

– Jag blir så himla arg. Vården har gett oss så kassa råd. 

Marie och hennes man Alexander har haft feber och hosta i snart en vecka. Egentligen vanliga influenssymptom, men under lördagen fick Marie också en väldig huvudvärk.

– Jag som aldrig har ont i huvudet hade sådan sjuk huvudvärk att jag mådde illa och nästan kände mig yr. Då kände jag på mig att det här är konstigt, vi är säkert smittade. 

Under sportlovet förra veckan var familjen från Tyresö i italienska Canazei och åkte skidor. Redan på plats blev parets ena son sjuk. Alexander blev sjuk på resan hem.

Expressen berättade under torsdagen om hur Marie ringde 1177 direkt när familjen landade i Sverige – men fick beskedet att det inte var någon fara. Flera gånger under veckan har familjen ringt Vårdguiden för att be om provtagning. Först i fredags kom ett smittskyddsteam och topsade familjen.

Strax före midnatt på lördagen ringde smittskyddet upp.

– Våra prov var positiva, barnens var negativa. Men eftersom de har haft symptom sa de att det antingen kan vara så att barnen har haft viruset och blivit friska, eller att de har så lite virus i kroppen att det inte gett utslag på proven, säger Marie. 

Uppmanades gå till sjukhuset för operation 

Familjen har nu fått beskedet att de behöver stanna hemma tills alla är symptomfria och sedan ytterligare nio dagar.

– Det tagit så sjukt lång tid innan vi har fått reda på att vi har det här. Jag kanske inte smittade någon på flyget, jag hade inte symptom då, men min man hade börjat hosta. Ingen har ju kunnat underrättas, säger Marie

Nu har hon uppgett för smittskyddet vilken flight de åkte med och att de åkte buss i Italien till flygplatsen. Sedan de kom hem har de själva valt att hålla sig hemma – men det var inte vad Vårdguiden uppmanade dem till i början av veckan.

I början av veckan – när hon själv hade insjuknat – hade Marie en inbokad operation på sjukhuset. När hon rådfrågade 1177 ansåg de att det inte var några problem för henne att genomgå ingreppet.

– Det är ju helt sjukt. Varför säger man så? Varför inte ta det säkra före det osäkra, säga att man ska stanna hemma om det inte är livsviktigt?, säger hon.

”Kändes inte bra att gå ut” 

Marie säger att hon inte har särskilt mycket förtroende för myndigheterna längre.

– Hade vi lyssnat på vården hade vi ju ränt runt här och smittat både den ena och den andra, säger hon och fortsätter:

– Nu lyssnade jag inte på vad de sa och sa att vi stannar hemma i alla fall. Det kändes inte bra att gå ut.

Marie sa i torsdags till Expressen att hon tycker att informationen har varit dålig. 

– Samordningen fungerar inte. De har ingen kommunikation, skyddsteamen har ingen kommunikation med 1177, och 1177 kan inte svara på när de kan boka en tid till oss på Karolinska. Jag tycker att det är väldigt dålig information. Våra barn är jätteoroliga, våra anhöriga är jätteoroliga. 

Helena Miller på Region Stockholms presstjänst kan inte uttala sig om enskilda fall, men säger att väntetiderna tyvärr kan vara längre nu efter sportlovet. 

– Det är väldigt många som ska provtas, vilket kan göra att väntetiderna blir längre än önskat. Åtgärder görs för att minska väntetider både till 1177 och till provtagning. Till exempel tar 1177 in extrapersonal. 

Expressen har också ställt frågor om huruvida 1177 agerade på ett korrekt sätt och om hur smittspårningen påverkas när det går sex dagar till provresultat. 

Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm, kommenterar inte enskilda fall men konstaterar att personer som återvänt från norra Italien har blivit handlagda olika beroende på var de har varit och under vilken period.

Hur mycket försvåras smittspårningen av att det går sex dagar innan provtagning sker?

– Det är svårt att säga. Man måste faktiskt hålla sig till de kriterier man har. Om man går utanför fallkriterierna är det kanske andra patienter som inte blir provtagna i tid.

Familjen bodde inte i ett riskområde men hade varit i ett sådant en dag. Trots det sa 1177 att Marie kunde uppsöka en avdelning på sjukhus. Var det korrekt hanterat?

– Jag kan inte svara för det. Oftast håller man sig på en och samma plats när man är på en skidort. Det är ju så det fungerar när man är nere och åker skidor.


Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset

Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset.

Tusentals i karantän på fartyg i USA

Man dog av corona – passagerare nu i fast på Grand Princess

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.