Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar: Blir 15 centimeter snö

SMHI varnar för riskabelt snöfall i flera delar av landet under natten och morgondagen.
Snö kan leda till dåligt väglag i delar av landet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Det väntas snö i Dalarnas, Gävleborgs och Västernorrlands län. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

SMHI varnar för riskabelt snöfall i flera delar av landet under natten och morgondagen, onsdag.

I Dalarnas, Gävleborgs och Västernorrlands län väntas upp till 15 centimeter snö på kort tid, vilket kan leda till både dåligt väglag och sikt. 

– Det blir rätt snömoddiga vägar när man kommer in mot landet, men även där ligger man rätt nära 0-gradigt, så då brukar det vara lite halt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

En vädervarning har utfärdats av SMHI inför morgondagen, onsdag.

Dalarnas län, utom Dalafjällen, och norra delarna av Gävleborgs län, väntas få fem till tio centimeter snö från tisdag kväll och under natten till onsdag.

I morgon, onsdag, varnar SMHI för tio till 15 centimeter snö i främst östra Västernorrlands län.

Varning för halt väglag

Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, säger att nederbörden kan orsaka dåligt väglag i de drabbade områdena. 

– Det skulle kunna vara redan i kväll lite lokal is eller snö och halka, egentligen från Hälsingland och vidare norröver, säger han.

– Det kan snöa på ganska bra där från onsdag förmiddag och vidare in på kvällen en bit. Det är framför allt Västernorrlands län som ser ut att få mest snö.

Meteorologen: Här fortsätter snöandet

Lasse Rydqvist om vädret de kommande dagarna.

Mer snö på torsdagen

Följande dag, torsdag, väntas snön ligga kvar på sina håll, säger Lasse Rydqvist.

– Det är väl framför allt närmast Hälsingekusten och upp mot Medelpad som det kan vara mycket som smälter undan och där är det också inslag av snöblandat regn, så där kan det vara mer halka än vintrigt.

I övriga Norrland kommer det fortsatt snöa under onsdagen och torsdagen, men inte i lika stora mängder.

I övrigt fram på dagen på torsdagen väntas mest uppehåll innan ett nytt nederbördsområde rör sig in västerifrån över södra Sverige till kvällen. 

SÅHÄR BLIR VÄDRET

SVEALAND

Under onsdagen väntas snöfall i nordvästra Svealand. I inre Svealand förutspås tidvis regn med inslag av snö. Under torsdagen mestadels uppehåll. Till kvällen regn som kan övergå i snö eller blötsnö

 

GÖTALAND

Tidvis regn på onsdagen. På torsdagen mestadels uppehåll men på kvällen väntas ett nytt nederbördsområde som rör sig in västerifrån över södra Sverige. På höglandet i Götaland kan det övergå eller få inslag av blötsnö.

 

NORRLAND

Fortsatt snöfall under onsdagen och även torsdagen, men mindre mängder.

 

Det ostadiga vädret håller sedan i sig i hela landet under fredagen och helgen då nya nederbördsområden ska passera.

 

Källa: SMHI

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

TV: Det här betyder varningarna från SMHI

Det här betyder varningarna från SMHI.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.