SMHI:s larm inför nya värmeböljan

Extremhettan kulminerar på söndag: ”Dryga 30 grader”
Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Pressbild / StormGeo
Under helgen slår sommarens tredje värmebölja till över södra halvan av Sverige.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

SMHI larmar om höga temperaturer i helgen med risk för skogsbränder och vattenbrist i stora delar av landet. 

Värmeböljan väntas slå hårdast mot Kalmars och sydöstra Götalands län för vilka SMHI utfärdar en varning. 

– Det som är anmärkningsvärt just den här sommaren är att det har varit tre ganska rejäla värmeböljor med över 30 grader, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

SMHI flaggar för att helgens väntade värmebölja kommer föra med sig en ökad risk för skogsbränder och vattenbrist i södra och mellersta Sverige, från Malmö i söder till Hagfors och Gävle i norr. 

– Det är en pågående värmebölja i södra och mellersta Europa just nu. Frankrike har över 40 grader och det slås mängder med värmerekord i både Frankrike och England. Det är den värmen som vi fått upp över oss. Samtidigt har vi även ett högtryck över landet, vilket under sommaren innebär klart och soligt väder, säger Josefine Bergstedt. 

”Något vi kommer att få se mer av i framtiden”

Temperaturerna väntas från fredag och några dygn framöver nå mellan 26 och 30 grader i Götaland och Svealand. 

– Det är inte ovanligt att det kommer värmeböljor i augusti. Rekordet är från den 9 augusti 1975 i Holma, Götaland, då det var 36,8 grader. Det som är anmärkningsvärt just den här sommaren är att det har varit tre ganska rejäla värmeböljor med över 30 grader. Men det är tyvärr något vi kommer att få se mer av i framtiden i och med att temperaturerna, till följd av klimatförändringarna, stiger globalt sett, säger Josefine Bergstedt. 

Risken för skogsbrand fram till och med måndag är stor eller mycket stor på många håll i östra Svealand – och i delar av östra Götaland och på Gotland bedömer SMHI brandrisken som ”extremt stor”. 

Dramatiskt väder väntas nästa vecka

För norra och mellersta Kalmar län och sydöstra Östergötlands län har SMI utfärdat en varning för höga temperaturer från fredagen till och med söndag. 

Det finns även en risk för vattenbrist i länen som drabbas av värmeböljan som väntas fortsätta in i nästa vecka. 

– På måndag kommer det att bli riktigt varmt. Framför allt i Svealand med mellan 26 och 30 grader. Då börjar värmen också sippra upp över södra och mellersta Norrland med 25 grader. Vi har också regnområden som kommer in så det kommer bli ganska dramatiskt väder under tisdag och onsdag i nästa vecka: Varmt, mulet, regn och åska. Åskan beror på att det är så varmt, vilket gör att det blir mycket energi i luften, säger Josefine Bergstedt. 

Skogsbränder och uttorkade floder • Slut på vatten i Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.