Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar: Snökaos på många håll i landet

Skolorna i Sundsvall stänger på grund av snökaoset. Skoldirektören: ”Inte lämpligt att ha barn och unga på vägarna”.
I Västernorrland har flera kommuner valt att stänga sina skolor på grund av vädret.
Foto: Kristin Olsson
Mängder snö i Timrå på måndagen. I Västernorrland har flera kommuner valt att stänga sina skolor på grund av vädret.
Foto: Kristin Olsson
Snöplogning i Timrå.
Foto: Kristin Olsson
Timrå på måndagen.
Foto: Kristin Olsson
Hårda vindar och drivbildning i Sundsvall på måndagseftermiddagen.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Samtliga tågavgångar mellan Umeå och Sundsvall har ställts in.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Sundsvall på måndagen.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Sundsvall på måndagen.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
En lastbil i diket på E6.
Foto: Mikael Berglund
1 / 10

I stort sett hela Sverige är drabbat av mycket besvärligt väder just nu.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning med anledning av mycket kraftigt snöfall i Västernorrland. 

– De senaste tio åren har vi inte haft en enda klass 3-varning för snöfall, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till DN.

Kraftig drivbildning som ger svåra siktförhållanden väntas i ett stråk från Medelpad upp till Västerbotten och in över norra Jämtland. 

Även i söder blir det besvärligt väder och hala vägar. 

Det är besvärligt vinterväder i stora delar av landet – och det fortsätter under tisdagen.

På många håll i landet är det främst stora mängder snö man kan räkna med. Det rör sig om så pass stora mängder att SMHI nu har utfärdat flera varningar. Flera olyckor har inträffat under måndagen. 

– Man bör ta sig en funderare på om man verkligen ska ut i trafiken, säger Lii Hylander, presskommunikatör vid Trafikverket.  

Rekommendationen för boende i Västernorrland, där upp till 70 centimeter snö väntades falla, är att låta bilen stå. 

– Det är en skarp varning så man bör ta sig en funderare på om man verkligen ska ut i trafiken. Kan man undvika det så ska man göra det, säger Lii Hylander. 

Stängda skolor 

På grund av vädret håller Örnsköldsviks kommun sina grundskolor stängda på tisdagen och onsdagen, rapporterar Allehanda. 

– Vi vill inte att kommunen ska belastas mer än nödvändigt, och barnen ska inte behöva ta sig ut på vägarna. Jag vill också understryka att de barn som är i behov av omsorg, kommer att få det, som vanligt, säger Kristina Rastbäck på Örnsköldsviks kommun till Allehanda. 

Även i Sundsvall kommer undervisning att ställas in på tisdagen, men skolorna kommer att hålla öppet för föräldrar som inte har möjlighet att vara hemma med sina barn, rapporterar TT. 

I Kramfors får de som kan ta sig till skolan komma. 

– Vi kommer inte att tvinga några barn till skolan i morgon, säger Stefan Karlstedt, verksamhetschef för grundskolan på Kramfors kommun, till TT.

Meteorolog: ”Riktigt besvärligt i trafiken”

Klass 3-varningen gäller från måndag kväll och ett dygn framåt i Västernorrlands län. SMHI räknar med uppåt 70 centimeter snö och drivbildning som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vidare finns en klass 2-varning utfärdad för Västerbottenskusten och i Jämtland.

– Det kommer vara rejält blåsigt vid Norrlandskusten i morgon med risk för kraftig drivbildning och lokalt då stora snömängder, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

– Det här kommer nog göra att det blir riktigt besvärligt ute i trafiken också.

På grund av snövarningarna kommer flera tåglinjer att ställas in – bland annat samtliga avgångar mellan Umeå och Sundsvall. 

– Sedan försöker vi se om vi kan lägga om nattågen från Stockholm och norrut via inlandet för det väntas inte lika mycket snö där, säger Lii Hylander. 

Kraftigt snöfall vid flygplatsen Midlanda i Sundsvall.
Foto: Kristin Olsson
Kraftigt snöfall vid flygplatsen Midlanda i Sundsvall.
Foto: Kristin Olsson
Kraftigt snöfall vid flygplatsen Midlanda i Sundsvall.
Foto: Kristin Olsson
Foto: Kristin Olsson
Foto: Kristin Olsson
Foto: Kristin Olsson
Foto: Kristin Olsson
1 / 7

Klass 1-varningar i nästan hela Sverige

SMHI varnar för besvärligt väder i nästan hela Sverige. Det råder nu klass 1-varningar överallt utom i Skåne, Blekinge, Norrbottens inland, Jämtlands fjäll och Dalafjällen. 

Utöver det är en klass 3-varning alltså utfärdad i Västernorrland. I Jämtlands län utom fjällen och i Västerbottens läns kustland är klass 2-varningar utfärdade. 

– Det är risk för besvärligt väglag i stora delar avlandet och vi står beredda med halkbekämpning och plogning där det behövs, säger Lii Hylander.

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


I flera av områdena kan upp till 30 centimeter snö komma under måndagen. På de allra flesta håll blir det också kallt med minusgrader.

I Västsverige är det halt många platser och flera trafikolyckor har inträffat under måndagsmorgonen. Halkan påverkar även flera turer i kollektivtrafiken i Göteborg och Bohuslän.

Så här definierar SMHI en klass 3-varning

En klassa 3-varning innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten. Det kan även innebära stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.


Allmänheten uppmanas vid klass 3-varning att följa ny information via internet, radio eller TV.

”Får pälsa på sig”

Även de södra delarna av Sverige, större delen av Svealand och Götland, kan räkna med nederbörd. På flera håll väntas regnet gå över i snöfall. Här håller sig dock temperaturen strax över nollstrecket. 

Under kvällen och natten kommer det att klarna upp allt mer – men innan dess kommer regnet övergå till snö, enligt SMHI. 

– Sen är det kallade luft som följer bakom det här snöfallet till i morgon. Då klarnar det uppe i söder och är flera minusgrader i så gott som hela landet, säger Lasse Rydqvist som också flaggar för ordentligt kyla.

Lasse Rydqvist säger att temperaturerna förmodligen kommer att upplevas som kallare än vad termometern visar. 

– Den nordliga vinden kommer kännas ordentligt nu under morgondagen. Den upplevda temperaturen kommer nog också vara avsevärt lägre än det man läser av på termometern. Det ser ut som att man verkligen får pälsa på sig vidare nu i veckan, tillägger han. 

SE MER: 

Madrids flygplats tvingades stänga och tusentals bilister fastnade i kaoset.

Om kartan

Klimators interaktiva halkprognoskarta uppdateras i realtid och visar det förväntade väglaget på Sveriges vägar nu och de närmaste tolv timmarna. Prognoserna är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Var dock uppmärksam på att vägunderlaget plötsligt kan ändras.

Väderkaoset i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.