Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI varnar – risk för förfrysning

Så kör du i snö - bilexpertens ger fyra bra tips.
Foto: SMHI

Gula och orange varningar är utfärdade för flera delar av landet under tisdagen. SMHI varnar för kraftiga vindar och snöfall i norr, och för höga vattenflöden i söder.

Vid 20-tiden på tisdagen väntas vinden i Norra Lapplandsfjällen ta ordentlig fart. En orange varning är utfärdad för mycket hård vind i kombination med snöfall. Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället, skriver länsstyrelsen i Norrbotten på sin Facebooksida.

Det beror både på att det är svårt att förflytta sig, att risken för förfrysning är stor och att räddningsinsatser försvåras.

På sina håll kan det blåsa 20 meter per sekund. I Bottenviken ännu lite mer.

En bit söderut, i stora delar av mellersta Norrland, varnas det för regn och plötslig ishalka. En gul varning är utfärdad från lunchtid på tisdagen och en bit in på natten.

– Det är mildare luft som trycker på och som kan ge underkylt regn, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Skellefteå kraft varnar för strömavbrott i Västerbotten till följd av att snön på träd och ledningar smälter om temperaturen kommer över nollan.

Ytterligare en bit söderut, i Arbogaån, ligger en orange varning för översvämning kvar sedan förra veckan. Risken avtar nedströms, förbi Arboga och till Kungsör, men når ändå upp till en gul varning.

Och längre söderut är det varning för höga flöden på flera håll. Svartån, Silverån, Nedre Alsterån, Nedre Lagan, Lyckebyån och Bräkneån har alla gula varningar för översvämning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.