Regnområdet är på väg in från Polen och Tyskland. Lokalt kan det komma 50 millimeter regn. Varningen gäller det gula området. Foto: Karta: SMHI
Regnområdet är på väg in från Polen och Tyskland. Lokalt kan det komma 50 millimeter regn. Varningen gäller det gula området. Foto: Karta: SMHI

SMHI varnar: Kraftigt regn över Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Nu har högsommarvärmen definitivt försvunnit.
SMHI varnar för stora regnmängder under det kommande dygnet.
Ostkusten kan få upp till 50 millimeter.
- Det finns risk för att källare svämmar över, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Under eftermiddagen kommer ett omfattande regnområde in söderifrån, från Polen och Tyskland, som berör östra Götaland. Under eftermiddagen och kvällen rör det sig vidare upp mot östra Svealand. Semestersverige får räkna med stora regnmängder från Blekinge upp till Stockholmsområdet fram till natten mot söndagen – upp emot 50 millimeter.

"Risk för översvämning"

SMHI har utfärdat en klass 1-varning, vilket innebär att det finns vissa risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.
– Vattnet kanske inte hinner rinna ned i marken. Det finns risk för att källare svämmar över, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.
I samband med regnet blir det också kallare. Temperaturerna kommer att ligga på 15–20 grader i nederbördsområdena.
Övriga landet får växlande molnighet.

Risk för åska

Regnet håller i sig på ostkusten under söndagen. I dagsläget är det osäkert hur långt västerut det kommer att sträcka sig.
– Under söndagen kan det även bli inslag av åska på ostkusten.
Som det ser ut nu kommer regnet att mattas av in mot måndagen.
På tisdagen stabiliserar sig vädret och det blir varmare med växlande molnighet i hela landet. Lokalt kan det komma någon eftermiddagsskur.
– Vi får en del sol. Temperaturerna kommer att ligga runt det normala, det vill säga 20–24 grader. Det blir inte den här högsommarvärmen som vi haft med temperaturer på runt 30 grader.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag