Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

SMHI varnar: Kan komma 20 cm snö

Publicerad
Uppdaterad
Två decimeter snö, hårda vindar - och trafikkaos.
Så ser prognosen ut för det kommande dygnet.
- Snöovädret kommer att öka i intensitet under dagen och det finns risk för riktigt kraftig drivbildning på vägarna, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.
Det kraftiga snöoväder som på torsdagsförmiddagen låg över stora delar av Götaland och västra Svealand rör sig snabbt österut.
- Under eftermiddagen när det når östra Svealand och södra Norrlandskusten så kommer det att öka i intensitet och därför har vi utfärdat en klass 2-varning, säger Alexandra Ohlsson.
En klass 2-varning betyder en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Kan man stanna inomhus så bör man göra det.

Upp mot två decimeter

Fram till början av fredagen väntas det komma upp emot två decimeter nysnö i Sörmland, Stockholmsområdet, på Gotland och längs södra Norrlandskusten. Förutom det kraftiga snöfallet väntas det bli rejält blåsigt. Närmast kusten kan vindarna nå upp till 18 sekundmeter, medan det blir lite svagare in över land.
Kombinationen snö och blåst kan innebär stora problem på vägarna.
- Det finns risk för drivbildning, riktigt kraftig drivbildning, säger Alexandra Ohlsson.
Trafikverket varnar också för snöhalka och står i höjd beredskap för att så snabbt som möjligt kunna får ut snöröjare där det behövs.

Goda solchanser

Under fredagen försvagas snöfallsområdet, förutom i Östersjölandskapen, och under senare delen av dagen ser solchanserna riktigt goda ut.
- Även lördagen ser ut att bli solig på flera håll, säger Alexandra Ohlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag