Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI går nu ut med varning – för ishalka

Var försiktig om du ska ut på vägarna i dag – SMHI varnar för snö och halka. Foto: JOHAN NILSSON / TT
I Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Det väntas mycke snö under dagen, främst i de norra delarna av Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Mycket snö väntas på vissa delar av Sverige under dagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Det blir besvärligt väder i stora delar av landet det närmaste dygnet, varnar SMHI.

I Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö.

Ett djupt lågtryck närmar sig över norska havet och en tillhörande front har rört sig mot södra Norrland.

– I samband med det har det under natten förekommit, och förekommer fortfarande, snö och regn och även underkylt regn. Det kan falla på kalla vägbanor vilket kan ge halka som följd, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

SMHI varnar för snö och blixthalka

Det är främst under morgontimmarna som det är stor risk för ishalka i Svealand. 

I Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Örebro har SMHI utfärdat klass 1-varning för plötslig ishalka, på grund av risken för underkylt regn eller regn på kallt underlag.

Lite längre norrut, i mellersta och södra Norrland, varnas främst för snöfall.

– Det är i kombination med en frisk sydostlig vind och det kan komma 10–20 centimeter snö i samband med detta, säger Anna Belking.

I Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har SMHI utfärdat klass 1-varning för 10-20 centimeter snö, och risk för snödrev då det blåser sydostliga vindar som vid kusten blir friska.

”Vinden kommer att skärpas ganska kraftigt”

I Lapplandsfjällen är det risk för hårda vindar i kombination med nederbörd under eftermiddagen. Vindarna kan under torsdagskvällen nå stormstyrkor, men tidigt på morgonen har SMHI inte utfärdat någon stormvarning för området.

– Lågtrycket kommer att komma in ytterligare senare i eftermiddag och kväll och i samband med det kommer vinden att skärpas ganska kraftigt just över norra Lapplandsfjällen och det finns risk för storm.

SMHI varnar också för kuling på de flesta av landets farvatten. I landets södra delar väntas vädret bli milt men blåsigt.

 

SMHI klass 1-varnar

Definition för Varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka: Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Källa: SMHI

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!