Var försiktig om du ska ut på vägarna i dag – SMHI varnar för snö och halka. Foto: JOHAN NILSSON / TTVar försiktig om du ska ut på vägarna i dag – SMHI varnar för snö och halka. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Var försiktig om du ska ut på vägarna i dag – SMHI varnar för snö och halka. Foto: JOHAN NILSSON / TT
I Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö. Foto: JOHAN NILSSON / TTI Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö. Foto: JOHAN NILSSON / TT
I Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Det väntas mycke snö under dagen, främst i de norra delarna av Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBLDet väntas mycke snö under dagen, främst i de norra delarna av Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Det väntas mycke snö under dagen, främst i de norra delarna av Sverige. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Mycket snö väntas på vissa delar av Sverige under dagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMMycket snö väntas på vissa delar av Sverige under dagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Mycket snö väntas på vissa delar av Sverige under dagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

SMHI går nu ut med varning – för ishalka

Publicerad
Uppdaterad

Det blir besvärligt väder i stora delar av landet det närmaste dygnet, varnar SMHI.

I Svealand är det risk för blixthalka, och längre norrut väntas stora mängder snö.

Ett djupt lågtryck närmar sig över norska havet och en tillhörande front har rört sig mot södra Norrland.

– I samband med det har det under natten förekommit, och förekommer fortfarande, snö och regn och även underkylt regn. Det kan falla på kalla vägbanor vilket kan ge halka som följd, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

SMHI varnar för snö och blixthalka

Det är främst under morgontimmarna som det är stor risk för ishalka i Svealand. 

I Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Örebro har SMHI utfärdat klass 1-varning för plötslig ishalka, på grund av risken för underkylt regn eller regn på kallt underlag.

Lite längre norrut, i mellersta och södra Norrland, varnas främst för snöfall.

– Det är i kombination med en frisk sydostlig vind och det kan komma 10–20 centimeter snö i samband med detta, säger Anna Belking.

I Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har SMHI utfärdat klass 1-varning för 10-20 centimeter snö, och risk för snödrev då det blåser sydostliga vindar som vid kusten blir friska.

”Vinden kommer att skärpas ganska kraftigt”

I Lapplandsfjällen är det risk för hårda vindar i kombination med nederbörd under eftermiddagen. Vindarna kan under torsdagskvällen nå stormstyrkor, men tidigt på morgonen har SMHI inte utfärdat någon stormvarning för området.

– Lågtrycket kommer att komma in ytterligare senare i eftermiddag och kväll och i samband med det kommer vinden att skärpas ganska kraftigt just över norra Lapplandsfjällen och det finns risk för storm.

SMHI varnar också för kuling på de flesta av landets farvatten. I landets södra delar väntas vädret bli milt men blåsigt.

 

SMHI klass 1-varnar

Definition för Varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka: Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Källa: SMHI

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag