Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för plötslig ishalka på vägarna

SMHI varnar för plötslig ishalka på vägarna. Prognos: Så blir vädret kommande veckorna.
Efter en eftermiddag med regn och blötsnö i mellersta Norrland förväntas temperaturen sjunka senare under lördagen.Foto: TOMMY PEDERSEN
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Västernorrland och i Västerbottens kustland.Foto: Per Wissing

Om man ska ge sig ut på vägarna under lördagskvällen eller under natten till söndag gäller det att vara försiktig.

SMHI varnar för ishalka, framför allt i Västernorrland och i Västerbottens kustland.

– Det kan komma väldigt plötsligt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Efter en eftermiddag med regn och blötsnö i mellersta Norrland förväntas temperaturen sjunka senare under lördagen.

– Det är inte ovanligt att det blir halka när temperaturen närmar sig noll, men det som är grejen här är att det har regnat under lördagen och därefter övergått mer och mer i blötsnö. Sedan fryser det på. Och det kommer att gå väldigt snabbt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

”Blötsnö i den nederbörd som faller”

SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Västernorrland och i Västerbottens kustland.

– Man kanske inte hinner ut och sanda. Ner mot Härjedalen och Jämtland kan det förekomma en del blötsnö i den nederbörd som fallit lördagen och fortsätter falla natten till söndag. Där finns det risk för att det blir vinterväglag, konstaterar Tora Tomasdottir.

SMHI klass 1-varnar också för höga flöden i Värmlands län, inre Dalsland och i Dalarnas län utom Dalafjällen. Det innebär att det är höga flöden i vattendrag, vilket kan orsaka mindre problem med översvämning.

Såväl regn – som snö

Under söndagen blir det en solig dag i norra Norrland, men resten av landet får räkna med en mer gråmulen avslutning på helgen.

I början av nästa vecka väntar såväl regn som snö i olika delar av landet.

– Det blir lite fram- och tillbaka väder i södra Sverige. Mulet och regn, solglimtar och uppehåll, säger Tora Tomasdottir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.