Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för nytt snöoväder

Trafikolycka Östansjö söder om Hallsberg, 2 personbilar kolliderade.Foto: John Hall

Snö, underkylt regn och starka vindar. Så ser vädret ut under juldagen - något som kommer att ställa till nya stora problem i trafiken.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för stora delar av Götaland och Svealand.

Enligt Trafikverket är läget på vägarna redan mycket besvärligt.

Här är alla SMHI:s varningar

Skåne län utom Österlen:

Juldagsmorgonen och förmiddagen sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar upp till 23 m/s, främst i den norra delen av området.

Hallands län:

Juldagsmorgonen och förmiddagen Sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar upp till 23 m/s.

Västra Kronobergs län:

Juldagsmorgonen och förmiddagen Sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar upp till 23 m/s.

Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.

Snöfall som i den norra delen kan ge 5-10 cm under morgonen och förmiddagen. Lokalt möjligen något mer. I den södra delen mest regn.

Västra Götalands län, sydväst om Vänern.

Snöfall som kan ge 5-10 cm under morgonen och förmiddagen.

Västra Götalands län, inre Dalsland.

Snöfall som kan ge 5-10 cm under morgonen och förmiddagen. Lokalt möjligen något mer.

Norra Västergötland:

Snöfall som i främst norra delen kan ge 5-10 cm under morgonen och förmiddagen.

Värmlands län

Snöfall som främst längst i söder kan ge 5-10 cm under morgonen och förmiddagen.

Östergötlands län

I främst den norra delen snöfall som fram till i kväll kan ge ca 10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Örebro län

Snöfall som fram till början av eftermiddagen kan ge 5-15 cm, största mängderna i söder.

Södermanlands län

Snöfall som fram till i kväll kan ge 10 eller möjligen 15 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Västmanlands län

Snöfall som fram till i kväll kan ge 5-10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Stockholms län utom Roslagskusten:

Snöfall som fram till i kväll kan ge ca 10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Stockholms län, Roslagskusten:

Snöfall som fram till i kväll kan ge 5-10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Uppsala län utom Upplandskusten:

Snöfall som fram till i kväll kan ge 5-10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Uppsala län, Upplandskusten:

Snöfall som fram till i kväll kan ge 5-10 cm. Detta i samband med en tilltagande ostvind som fram på dagen vrider till nord.

Jämtlands län, Jämtlandsfjällen:

Hård eller på kalfjället och i utsatta dalgångar mycket hård sydostlig vind, 14-18 m/s. Tidvis även snöfall.

Två poliser fördes i går kväll till sjukhus efter att ha kört av vägen och voltat över en gärdsgård på grund av extremhalkan i närheten av Sätila.

Olyckan var den tredje allvarliga olyckan med personskador under julafton - och problemen väntas fortsätta under juldagen.

Snöfall, underkylt regn och starka vindar gör att SMHI gått ut med klass 1-varningar i stora delar av Götaland och Svealand. Enligt Trafikverket är läget på många vägar redan mycket besvärligt. Även tågen ser ut att få problem i dag. SJ har ställt in två avgångar på sträckan Kiruna-Luleå-Narvik under juldagens förmiddag.

Flera svåra trafikolyckor

Tidigare under julafton inträffade en allvarlig trafikolycka i Årjäng, då en man i 40-årsåldern avled av skadorna han fick i olyckan.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar i hela Götaland och Svealand, bortsett från några delar av Skåne, Småland och Blekinge. Även i Jämtlandsfjällen utfärdas det klass 1-varning för mycket hårda vindar på 14-18 sekundmeter. Och då ligger man ändå i lä i jämförelse med Västkusten, från Göteborg och ner i Halland.

– Där kan vindarna bli så hårda som upp till 23 meter på sekund. Dessutom drar det in ett nederbördsområde under natten, och i södra delarna av Sverige blir det mest regn, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Mycket snö

Värmlänningarna kan dock glädja sig åt en mycket vit jul. Men för den som har glömt att skotta runt bilen kan ställa till en del problem.

– De närmaste 12-14 timmarna kan det komma en till en och en halv decimeter snö i Värmland.

– Även i vissa delar av Sörmland kan det komma uppåt en och en halv decimeter nysnö. Men det är framför allt blåsten på Västkusten som gör att det kan kännas svårt att vara utomhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.