Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

SMHI varnar för kraftigt snöfall i helgen

Publicerad

Fredagens kyliga temperaturer kommer att slå an tonen för det fortsatta helgvädret - och nu flaggar SMHI för hårda vindar och snöfall upp mot 15 centimeter på sina håll.

Helgens väder ser ut att gå i samma anda som veckan bjudit på hittills. Ett lågtryck som rör sig in mot Sverige kommer att pressa in snö mot de sydöstligare delarna av landet - något som kommer att märkas framåt eftermiddagen, enligt Lisbeth Håvik, meteorolog på väderinstitutet Storm.

SMHI varnar för kuling vid södra norrlandskusten och ner mot Kalmarområdet. Av den nyligen utfärdade klass 1-varningen kommer snömängder upp mot 15 centimeter i kustområdena i bland annat Stockholm, Gävleborg och Uppland under lördagen.

Snöfall genom helgen

Allt talar nu för att det sporadiska snöfallet med temperaturer mellan 0 och -5 i stora delar av landet kommer att fortsätta genom helgen - förutom i norr.

– Där blir det betydligt kallare, säger Lisbeth Håvik.

Men det är också där, samt i de västligare delarna av landet som det är bäst solchans enligt Storm. I övriga landet och kring östersjöområdet blir det grått och mulet.

Fortsatt kallt

Fredagens prognos talar inte för att snöfallet tänker ge med sig under helgen.

– Det kommer att gå igenom helgen och vara lite skiftande i veckan. Men det kommer att vara förhållandevis kallt framöver, säger Lisbeth Håvik.

Kolla själv - så blir vädret där du bor. Ta hjälp av Expressens vädersajt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag