Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för kraftigt oväder – flera tåg ställs in

Ovädret har slagit till mot Sverige: ”Kommer ställa till det riktigt rejält”.
I Gävleborg har träd fallit över vägar i den kraftiga blåsten.
Foto: ROGER NILSSON/NYHETSWEBBEN.SE
Foto: Utryckning Uppsala
Foto: Utryckning Uppsala

Ovädret har slagit till mot Sverige. 

Tåg har ställts in, flera län har drabbats av strömavbrott och träd har fallit över bilar. 

– Snön som kom i natt är bara början på det hela, säger Lisa Frost på SMHI till TT.  

Efter ovanligt milda november väntar nu betydligt hårdare väder med snöfall på många håll. 

Under natten har hårda vindar slagit till mot delar av landet. 

I Gävleborg har fallna träd blockerat vägar i centrala Gävle, Norrmyran, Älvkarleby och Rudsjö– men också orsakat strömavbrott, skriver SVT Gävleborg. SMHI har varnat för vindar på uppemot 24 meter per sekund. 

Utanför Harbo har en maskinhall blåst omkull. 

Värmland, Sunne och Årjäng, har under torsdagsmorgonen drabbats av strömavbrott, meddelar elleverantören Ellevio. 

De hårda vindarna har skapat trafikproblem även i Örebro, skriver P4. Fler vägar är blockerade av träd och även där har det blivit strömavbrott men också tågförseningar. 

Träd föll över bil

Även E14 i Jämtland och E16 mellan Gävle och Sandviken blockeras under torsdagsmorgonen av nedfallna träd. 

I Dalarna, på riksväg 70 mot Säter och riksväg 69 vid Vika har vägar blockerats av nedfallna träd, enligt SVT. Omkring 2 000 hushåll i länet var på torsdagsmorgonen strömlösa. 

I Björklinge utanför Uppsala har en lyktstolpe fallit över en bil och i Enköping har ett träd rasat över motorhuven på en personbil. Ingen person ska ha kommit till skada. På väg 55 i höjd med Sjöberga i Norrköpings kommun välte ett träd över släpet på en lastbil. Vid 06-tiden stod trafiken helt stilla och räddningstjänsten var på plats för att avlägsna trädet från vägen.

Trafikverket har tidigare meddelat att tågavgångar på Västkusten ställs in fram till fredag med anledning av ovädret. 

– Den är inställd av säkerhetsskäl. Det är bra att ta kontakt med tågbolagen för att se om de sätter in ersättningsbussar på vissa sträckor och liknande, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket. 

Varnar för 30 centimeter snö

Förutom hårda vindarna väntar säsongens första snöfall för många delar av landet.  

– Norr om Stockholm, runt Gävleborg kan vi absolut få se snöfall. Men man ska vara redo för blötsnö, säger Maria Augutis, meteorolog vid Strom.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för upp mot 30 centimeter snö längs kusten i Västerbotten – vilket innebär mycket besvärligt väder med fara för störningar på samhällsfunktioner. 

– De stora mängderna håller sig i norr. Vi har redan snöfall som täcker stora delar av Norrland just nu. Så visst beter sig vädret som förutsagt. Men det är under torsdagsdygnet som de största mängderna väntas. Snön som kom i natt är bara början på det hela, säger Lisa Frost på SMHI till TT. 

I Jämtland och Västerbottens inland kan det komma upp emot 20 centimeter snö.

– Det är så klart viktigt att man har bra vinterdäck och att bilen är rätt utrustad. Det är också bra att vara ute i lite extra god tid med tanke på vädret och hålla extra bra avstånd och anpassa hastigheten, säger Pär Aronsson. 

SMHI har varnat för mycket hårda vindar i Norrbotten, Västerbotten samt från Gävleborg och Dalarna och söderut förutom Småland. 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Taket på ridhuset blåste ner i ovädret: ”En stor smäll”

Verksamhetschefen Åsa Torninger: ”Hade vi aldrig kunnat tänka oss”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.