Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Voltade på grund av ishalka – bilen började brinna

SMHI varnar för plötslig ishalka – har utfärdat en klass 1-varning.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
SMHI varnar både för blixthalka och hårda vindar.
Foto: / GT/EXPRESSEN
En personbil åkte av vägen vid trafikplats Vagnhärad, vid avfarten mot Trosa.
Foto: Pontus Stenberg

Dan före dopparedan ser ut att bli både hal och blåsig.

Samtidigt som SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i stora delar av landet har flera trafikolyckor rapporterats.

– Det är väldigt halt ute på vägarna. Vi går själva ut och varnar våra enheter, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Mälardalens räddningstjänst.

Det är i både norra och sydligaste Sverige som SMHI varnar för mycket hårda vindar. I fjälltrakterna blir det uppemot 24 meter per sekund och snöfall. 

Framåt kvällen väntas nära på lika kraftiga vindar i Skåne, Blekinge och delar av Småland. 

Samtidigt klass 1-varnar SMHI också för plötslig ishalka i ett brett bälte, från Östergötland, Närke och Värmland i syd och ända upp till Jämtland och Ångermanland i norr. 

I mellersta Sverige fortsätter SMHI varna för ishalka under kvällen och natten mot julafton.

– I dag är det väl väldigt många som rör på sig. Det snöar rätt kraftigt uppe i norra Norrland vilket också kan ställa till med besvär. Som alltid så här års gäller det att vara uppmärksam, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, i Expressen TV.

LÄS MER: Så blir vädret på julafton – chans till snö i Stockholm

Bil voltade av ishalkan – började brinna

Under lördagsmorgonen har en trafikolycka i Södermanland orsakats av plötslig ishalka på länsväg 940 vid Broby utanför Eskilstuna.

– Det var en personbil med en kvinna som hade kört av vägen på grund av plötslig ishalka och voltat. Bilen låg på sidan och brann, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Mälardalens räddningstjänst.

Kvinnan i bilen ska ha svimmat av tillfälligt, men klarade sig mirakulöst och kunde ta sig till ett grannhus för att själv larma. Tidigare under natten rapporterades också en trafikolycka i Haninge, där två personer fick föras till sjukhus efter att ha voltat av vägen i en singelolycka.

Mjölkbil har vält – tank blockerar väg

Även på väg 538 utanför Enköping har en bil kört av vägen i en singelolycka. Föraren fick föras till sjukhus i ambulans.

– Det är väldigt halt ute. Glashalt, säger Åsa Delin, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral. 

På en mindre väg i orten Kolsva i Västmanland har en mjölkbil vält under morgonen. Chauffören ska ha klarat sig utan personskador.

– Själva släpet med mjölktanken står kvar och blockerar vägen. Det är ingen genomfartsled och går lätt att åka runt olyckan, säger Linnea Hultberg, RLC-befäl vid polisen Västmanland. 

Polisen larmar Trafikverket om halkan

Ytterligare en singelolycka har rapporterats på E4 vid Vagnhärad, avfarten mot Trosa. 

– Det är en singelolycka, en avåkning på grund av... ja, halkan. Det är en hel del olyckor och vi har ringt Trafikverket och informerat dem om halkan, så vi får se om det kommer ut lite extra saltbilar, säger Erik Björkholm, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen. 

Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket stämmer in:

– Det är såphalt, säger han i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.