I Grillby utanför Enköping inträffade den här olyckan. Kartan visar risken för halka. Foto: SMHI och Tore Dahlström/MONTAGE
I Grillby utanför Enköping inträffade den här olyckan. Kartan visar risken för halka.  Foto: SMHI och Tore Dahlström/MONTAGE

SMHI varnar för blixthalka: Låt bilen stå

Publicerad
Uppdaterad
SMHI har gått ut med en klass-1 varning.
Under måndagsmorgonen väntas blixthalka.
- De som fortfarande har sommardäck bör kraftigt överväga att låta bilen stå, säger Tobbe Lundell vid Trafikverket.
Tiden mellan höst och vinter ses som den svåraste tiden ute på vägarna. Halkan kommer plötsligt och många är oförberedda.
Under söndagen utfärdarde SMHI en klass 1-varning för hala vägbanor med start söndag kväll. Halkan väntades hålla i sig under natten och måndagsmorgonen.
– Under morgonen väntas minusgrader, och då har det dessutom hunnit frysa på ordentligt under natten. Så då bör man vara extra uppmärksam, säger Nils Holmqvist, meteorolog vid SMHI.

Risk för halka

Temperaturerna kommer att sjunka snabbt efter den utbredda nederbörden i främst Götaland och över södra Svealand. Det ger tillfrysning och våta vägbanor i södra och östra Svealand samt i större delen av Götaland.
– Är det fuktigt, minusgrader eller nära nollan så blir det halt, särskilt i svackor, vid broar och viadukter, säger Tobbe Lundell vid Trafikverket.
Han fortsätter:
– Det gäller att var och en anpassar sig och har rätt däck. De som fortfarande har sommardäck bör kraftigt överväga att låta bilen stå tills man kan byta.

Många överraskas

Trafikverket påminner om vikten att anpassa hastigheten och hålla avståndet.
– Det är många som blir överraskade av halkan, man har inte vant sig vid den än efter sommaren, säger Tobbe Lundell.
Redan under måndagen stiger temperaturerna igen och väglaget blir i takt med det bekvämare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag