De italienska brandflygen på plats vid skogsbränderna i Sverige

Bränder fortsätter att rasa i stora delar av Sverige. Hälsingland och Jämtland är särskilt drabbade. Nu varnar SMHI för värmeåskväder och kastvindar i dessa områden – samma fenomen som fick bränderna att starta från början.
Brand vid Kårböle som startade efter värmeåskoväder.
Foto: MATS ANDERSSON/TT
SMHI flaggar för att ett nytt värmeåskväder med kastvindar drar in över Hälsingland och Jämtland. Nu hoppas räddningstjänsten på att de italienska vattenbombarplanen ska kunna få bränderna under kontroll.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Räddningstjänst, frivilliga och utländska brandflyg. 

Alla kämpar mot bränderna som just nu plågar Sverige.

Under onsdagen och torsdagsnatten har läget förvärrats på många platser – och i Gällö i Jämtlands län uppmanas invånarna att evakuera så fort som möjligt. 

– Vi har kraftig brandspridning på flera håll, säger Hans Nornholm, skadeplatschef. 

Samtidigt har en stor skogsbrand under onsdagen utbrutit i Nordmalings kommun och allmänheten uppmanas att evakuera. 

De omfattande skogsbränder, som rasar på många håll i Sverige, slukar resurser. Samtidigt visar väderprognoserna på fortsatt höga temperaturer – något som försvårar släckningsarbetet. Värst drabbat Ljusdals kommun i Gävleborgs län, Härjedalens och Ragunda kommun i Jämtlands län, och i Älvdalens kommun i Dalarna. En ny brand har också brutit ut vid Brattsjön i Örnsköldsviks kommun och är under kontroll. I närheten av skogsbranden finns flera hus. 

Under onsdagen stod det klart att både Jämtlands län och Gävleborg får tillgång till var sitt italienskt vattenbombplan. Samtidigt skickar Frankrike två vattenbombningsplan som väntar landa under torsdagen. 

Klockan 12.15 svepte det första italienska brandflygplanet, av typen CL 415, in över Orrmosjön i Härjedalen och skopade upp vatten. 16 minuter senare var det tillbaka i sjön för att tanka in mer vatten, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.  

– Det börjar bli tufft där ute, personalen går på knäna. Nu har vi hållit på sedan i fredags, säger Roger Ohlsson, områdesansvarig i Härjedalen. 

Till mångas stora glädje föll det lite regn över Sveg under onsdagseftermiddagen.

– Alla som jobbar med det här blir oerhört glada när vi känner att vi får lite regn, luften blir fuktigare och vi får det lite mer lättsamt att släcka ner, säger Roger Ohlsson. 

Det italienska vattenbombarplanet hämtar vatten till bränderna i Härjedalen.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Ny skogsbrand i Västerbotten: "Börjat evakuera"

Vid 19-tiden på onsdagen rasade 43 bränder i terräng runtom i Sverige, uppger SOS Alarm.  

Under onsdagseftermiddagen utfärdade man ett nionde VMA - viktigt meddelande till allmänheten – till allmänheten i Nordmalings kommun i Västerbotten. Sedan förmiddagen härjar en ny skogsbrand med snabb spridning och kraftig rökutveckling, och alla som befinner sig i direkt anslutning till området uppmanas att evakuera. 


Här brinner det i Sverige just nu

Dalarna

- Sydost om Särna i Älvdalens kommun brinner ett område på fem gånger fem kilometer. Boende har uppmanats att omedelbart lämna området. 

- Skogsbrand i ett område väster om Torgås och Lima i Västerdalarna har blossat upp på nytt under tisdagskvällen. 

- Vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna är skogsbranden under kontroll. Flera dagar av eftersläckningsarbete pågår. 

Gävleborg

– Flera skogsbränder rasar i Ljusdals kommun. Tre olika VMA har utfärdats.

Jämtlands län/Härjedalen

– Det brinner öster om Lillhärdal. Boende i Olingdal, Härjeåsjön och Olingsjövallen evakueras då branden är långt ifrån i kontroll. 

Västerbotten 

– Ett VMA utfärdades under onsdagseftermiddagen till allmänheten i Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun. Det brinner i skog med snabb spridning och kraftig rökutveckling. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. 

– Skogsbränder i Vindelns kommun. 

Norrbotten

– En brand utanför Arvidsjaur sprider sig snabbt och hotar byggnader. 

– Skogsbränder rasar i bland annat Jokkmokk, Överkalix, Gällivare och Älvsbyn.  Två större skogsbränder härjar i Jokkmokks kommun vid Klockarmyren och Lappmoberget. 

Södertälje

– Omkring 65 000 kvadratmeter brinner i skogen vid Båglan i Nykvarn. Branden är ännu inte släkt, men läget under kontroll. 

Uppsala

– Skogsbrand utanför Tierp. Under kontroll men ännu inte släckt. 

Värmland

– Område på 500 meter gånger 500 meter brinner öster om Ransby, några kilometer från Sysslebäck. Branden är under kontroll. 

– Skogsbrand vid Sundhagsfors, nordväst om Skillingmark. 

Småland

– Bränder i östra delarna av Småland. Helikoptrar cirkulerar i områden runt Hultsfred och försöker dämpa elden. 

Västernorrland 

– Skogsbränder i trakterna av Remmarn i Örnsköldsvik kommun. Räddningstjänsten uppger att den senaste tidens prövningar i länet är över för tillfället. 

Örebro

– Det brinner i Villingsbergs skjutfält utanför Garphyttan. 

Jönköping

– Under tisdagen bröt flera mindre bränder ut i länet – bland annat en brand i ett skogsområde i Bredaryd och en brand vid Norra Grohult i Vaggeryd. Ett släckningsarbete pågår längs väg 126 utanför Vrigstad. 


Källa: SVT Nyheter

Enligt Lars Kinnunen, räddningschef i beredskap, är branden inte under kontroll. 

– Det brinner på lite olika ställen på en sträcka på ungefär en kilometer. Vårt mål är att branden inte ska gå över vägen, säger han. 

Bränder klockan 15:00 på onsdagen. Källa: SOS Alarm.
Foto: Grafik: Expressen

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Dumsnålhet stoppade svenska vattenbombare


Ljusdals kommun hårt drabbad

Ljusdals kommun i Hälsingland är extremt hårt drabbad av brandinfernot och man bekämpar flera stora eldsvådor. Tre olika VMA är utfärdade i området. 

Under onsdagseftermiddagen var ett av de italienska flygplanen på plats i Ljusdal för att hjälpa till att släcka bränderna. 


Här är alla viktiga meddelanden till allmänheten

Det finns åtta viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) angående bränderna. För mer information – lyssna på din lokala P4-kanal.

• Härjedalens kommun, Jämtlands län.

1. Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

2. Det brinner i skogen i Olingdal och Härjåsjön. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig området att utrymma området.

• Enskogen och Ljusdals kommun, Gävleborgs län.

3. Det brinner i och runtomkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

• Älvdalen kommun, Dalarnas län. 

4. Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen och räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

5. Branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst. Räddningsledaren uppmanar boende och alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget att snarast utrymma.

• Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län.

6. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

• Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

7. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

• Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län.

8. Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

• Gällö och Bräcke kommun, i Jämtlands län.

9. Det brinner i skogarna öster om Gällo och alla boende öster om Gällo längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget ska utrymma. De som bor i Hanåsen ska utrymma västerut mot Gällo, medan boende i Binnäset och Björnsvallen ska utrymma via Östbyn och Börjesjön till Rissnakorset. Utrymningen ska ske så fort som möjligt.  


Källa: Krisinformation.se

Torbjörn Wannqvist, räddningschef i södra Hälsingland, säger att brandflygen kommer att spela en mycket viktig roll i brandbekämpningen:

– De spelar en avgörande roll. Utan dem tror jag inte att vi klarar det här. Vi får ingen effekt med bara helikoptrar, de kan bara begränsa bränderna.

Under onsdagskvällen hade situationen i Ljusdal förvärrats. 

– Vi har kraftig brandspridning på flera håll och just nu jobbar vi febrilt, men vi har fått hjälp från luften. Det brinner värst i Nötberget, säger Hans Nornholm, skadeplatschef för branden i Ljusdal i Gävleborgs län. 

Senare på kvällen meddelade man att alla invånare i Kårböle i närheten av Nötberget skulle utrymma platsen. Evakueringen ska vara klar till klockan 08.00 i morgon, rapporterar SVT Gävleborg

Per Nystedt är räddningschef Ljusdals kommun, där besked att utrymma den lilla byn Kårböle har tagits. Han menar att 1300 hektar har brunnit upp i de tre stora bränderna i länet och ingen är under kontroll – därför tvingas byn evakueras. 

– Vi kommer hämta de boende med buss vid två tillfällen. De kommer att transporteras till ett trygghetsnav i närheten. De får mat och information om läget på platsen. 

EXPRESSEN TV: Vad känner du om läget? 

– Jag är mycket bekymrad över läget. Det är fruktansvärda bränder som vi har igång – vi har bara bra kontroll på en av fem bränder. Fyra är stora och vi har inte kontroll på dem, säger han men tackar samtidigt för allt stöd:

– Vi har fått en otrolig uppslutning från resten av räddningstjänst-Sverige. 

SVT skriver att elden närmar sig och två fronter ”går rakt mot” Kårböle. Senare på kvällen uppgav skadeplatschef Hans Nornholm att den rör sig från tre olika håll. 

– Vi har en brandspridning från tre olika håll som hotar byn, säger han till P4 Gävleborg.

Räddningstjänst i Östra Götaland och Skåne bestämde sig under onsdagen för att skicka personal till Gävleborgs län. 

På torsdagsnatten kom beskedet att boende öster om Gällö längsvägen från Hanåsen till Grötingsberget i Jämtlands län ska utrymma. Enligt VMA-meddelandet måste utrymningen ske så fort som möjligt och elden i Hanåsen gör att det inte går att evakuera mot Gällö, skriver Sveriges radio.


LÄS MER: Brandmännens svåra kamp: ”Det värsta vi varit med om”


Försvarsmakten utökar stöd vid skogsbränderna 

Försvarsmakten meddelar under onsdagseftermiddagen att man utökar sitt stöd vid bränderna. 

–  Försvarsmakten bistår med alla resurser vi kan uppbåda. Det är förutom helikoptrar, över 500 personer, egen brandkår med vattenbilar i Ljusdal och persontransporter med Herculesplan, säger ställföreträdande insatschefen Urban Molin.

Partiledare besöker bränderna 

Under torsdagen kommer Statsminister Stefan Löfven att besöka räddningsarbete i kommunen. 

"Jag vill tacka alla brandmän, räddningstjänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndigheter och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödja i arbetet. Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge.", skriver han i ett sms till Expressen.  

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har meddelat att han kommer att besöka brandområden, och åker till Härjedalen på lördag. 

"Berättelserna och bilderna från bränderna är omskakande och berör oss alla. Naturens krafter mot modiga människors insatser. Många evakueras nu från sina hem. Skogs- och lantbruk riskerar att förgöras i lågorna. Väldigt många gör också fantastiska insatser – personal i räddningstjänsten, försvarsmakten, hemvärnet, men också frivilliga. Till alla er vill jag och många med mig rikta ett stort och varmt tack.", skriver han i ett Facebook-inlägg

Under onsdagskvällen åkte partiledare Ebba Busch Thos (Kd) i helikopter till branddrabbade Sveg. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/1019602641935044608

Morgan Johansson (S): "Det är tredje gången"

Under onsdagen säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till SVT:

– Det som är viktigt nu är att stärka den beredskap vi har. Sen kan flyg och helikoptrar utgöra ett komplement till detta. Jag skulle vilja se en lösning där flera länder delar på de här kostnaderna. Nu pågår det förhandlingar i EU om att ge EU en egen kapacitet, det kan behövas eftersom klimatförändringar kan innebära att vi får fler sådana här extrema situationer. När man tar fram den resursen, då vill jag att en del av de resurserna ska placeras i Norden.

Han säger också till SVT:

– Man ska veta att vi väldigt sällan använder oss av brandflyg. Det är tredje gången vi ta in hjälp från Italien, bland annat.

MSB vill ha hit fler brandflyg

Enligt TT har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB skickat ytterligare en förfrågan till EU:s civilskyddsmekanism om få hit fler brandflyg – utöver de två från Italien. Dessutom avbryter man anställdas semestrar:

– Man behöver säkerställa på olika håll att man inte bara har kapacitet här och nu utan även över tid. Så ja, vi har börjat kalla in folk från semestrarna, så att vi har en tillräcklig organisation för att kunna hantera det här, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på MSB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.