Foto: Anna Hållams
 Foto: Anna Hållams

SMHI varnar: Det blir värre i dag

Publicerad
Uppdaterad
Ovädret har bara börjat - i dag blir det värre. SMHI utökade i går sin klass 2-varning när vindarna tilltar och snöovädret sprider sig norrut. Nu varnar Trafikverket för att ge sig ut på vägarna.
- Ställ bilen, säger pressinformatör Monica Näslund.
Snöovädret i södra Sverige rörde sig i går upp över Östergötland och Stockholmsområdet. Samtidigt tilltog vindarna.
- Den nordostliga vinden har ökat till hård vid ostkusten, på Öland varnar vi för kraftiga vindbyar med 23 meter i sekunden, säger Nils Holmqvist meteorolog på SMHI.

"Riktigt besvärligt"

SMHI utökade i går sin klass 2-varning till att gälla även sydöstra Östergötland där det väntas upp emot två decimeter snö och friska vindar.
- Det kan bli riktigt besvärligt i trafiken, säger Nils Holmqvist.
Trafikverket uppmanade i går bilister att om möjligt välja andra färdsätt.
- Behöver du inte ta bilen, ta inte bilen, och måste du köra se till att ta god tid på dig, säger pressinformatör Monica Näslund.
De områden som i går fick det mesta av nederbörden som regn väntas i dag få snö när temperaturen sjunker.
- I Götaland och Småland kan det komma en till två decimeter nysnö och det är stor risk för drivbildning, säger Nils Holmqvist.
De sjunkande temperaturerna gör också att det lokalt är stor risk för ishalka.

"Stora problem"

Enligt Trafikverket kan vädret ställa till stora problem för tåg- och biltrafiken.
- Framför allt i Skåne kan det bli stora problem med snö och blåst, kolla i förväg att tågen går och att vägen är öppen för trafik, säger Monica Näslund.
Ovädret ligger kvar över södra Sverige hela dagen i dag. Först på torsdag väntas en liten avmattning. Men då rör sig samtidigt ett djupt lågtryck upp över Baltikum och ger friska vindar längs ostkusten.
- Där kan det bli fortsatta lokala snöbyar, säger Nils Holmqvist.
På fredag väntas snöovädret helt ha dragit bort men i stället kommer mycket kall luft in över hela landet.
- Det blir temperaturer mycket under det normala i hela landet.

Riktigt kall luft

Södra Sverige kan få ner mot tio minusgrader och i norr kan temperaturerna sjunka under 20 minusgrader.
Och det kyliga vädret håller i sig.
- Vi har riktigt kall luft som strömmar ner över Sverige från Ryssland, så långt jag kan se i våra tiodagars prognoser ligger kylan kvar, säger Nils Holmqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag