Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI vädervarnar för snöfall

”Riktigt kallt på de flesta håll” • Lägsta temperaturen för säsongen
SMHI har utfärdat gula vädervarningar om snö på flera håll i landet. Arkivbild.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det hala väglaget har ställt till det på flera håll. Arkivbild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

SMHI har utfärdat varningar för snöfall med risk för halka på flera platser.

I Västsverige inträffade flera trafikolyckor på kort tid under fredagsmorgonen – bland annat välte en buss i Göteborg med ett 20-tal passagerare ombord.

– Det är halt på vägarna, så man ska ta det extra försiktigt, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen region Väst.

De gula vädervarningarna gällde för norra delen av Hallands län, södra Västra Götlands län, delar av Västerbottens läns kustland och Gotland. 

Väderläget innebär bland annat risk för att det skulle ta längre tid att ta sig fram på vägarna på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök – och risk för förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken, enligt SMHI.

Flera trafikolyckor i Västsverige

Under fredagsmorgonen inträffade flera trafikolyckor i Västsverige. 

Strax innan klockan halv nio välte en linjebuss med 20-25 personer ombord och hamnade på sidan i ett dike i korsningen Konghällavägen och Stallvägen i Göteborg. Ingen ska ha skadats i samband med olyckan. 

En dryg timme tidigare larmades polis om en trafikolycka på E45 vid Lilla Edet där en man kört in i en plogbil vilket delvis blockerade trafiken. 

Under morgonen var det långa köer på E6:an i norrgående riktning utanför Göteborg efter att en personbil och lastbil krockat strax efter Mölndalsbron i riktning mot centrum, rapporterar P4 Göteborg – och utöver det kallades polis till Kungälv efter en trafikolycka mellan två personbilar.

Polisen i region Väst uppmanar fordonsförare att ta det extra försiktigt i trafiken – och är ”medvetna om att det är halka ute”, säger presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

– Vi är förberedda för att ta hand om de olyckor som kan komma att ske.

Det var stopp i tågtrafiken mellan Svenshögen och Stenungsund i båda riktningar under fredagsmorgonen. Orsaken är larm om en olycka, vilket P4 Väst var först med att rapportera. 

Larmet kom in 07.35 och fyra enheter från räddningstjänsten skickades till platsen.

– Vi fick uppgifter om att någonting eventuellt blivit påkört av tåget. Vi är på plats och letar men har inte hittat någon än så länge, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör Västra rädddningsregionen. 

”Klurigt väderläge”

Till helgen och i början av nästa vecka kan det snöa lite varstans då mycket små ändringar av vindriktningen kan göra att snön hamnar någon helt annanstans, rapporterar TT.

– Vi är i ett väldigt klurigt väderläge med många lågtrycksområden nu. Så det gäller att hålla sig uppdaterad om man ska ut på vägarna, det kan bli gula varningar på fler ställen redan till helgen, säger meteorolog Marie Staerk till TT.

SMHI:s vädervarningar

Gul varning

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

• Orange varning

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

• Röd varning

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Så slipper du skrapa bilrutan med enkelt knep

Du behöver tre saker – sedan kan du göra rutorna isfria

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.