Foto: NIKLAS LUKS/BLÅLJUS och MIKAEL WERNEHOLM
 Foto: NIKLAS LUKS/BLÅLJUS och MIKAEL WERNEHOLM

SMHI utökar varningarna

Publicerad
Uppdaterad
Snö, blåst, vattensamlingar och halka - ovädret har på morgonen orsakat stora problem i trafiken i Västra Götaland, Jönköping och Småland.
Nu är snökaoset på väg uppåt i landet vilket har fått SMHI att utöka sina vädervarningar.

Vid lunchtid utökade SMHI sin klass 2-varning. Varningen gäller nu även de sydöstra delarna av Östergötland, där det kan komma upp mot två decimeter snö i samband med friska vindar. Dessutom utfärdas en klass 1-varning över Södermanland, Stockholm och  Uppland, där kan det falla uppemot en decimeter snö följande dygn, även det i samband med friska vindar. Även på Öland utfärdades en klass 1-varning på tisdagseftmiddagen.
- Snövädret drar just nu in över de sydligaste delarna av Södermanland och Stockholmsområdet. Det kommer sedan att pumpa på och sprida sig norrut under dagen. Ovädret ligger kvar under hela morgondagen men börjas mattas av under torsdagen, säger Lisa Frost på SMHI till TT.

Temperaturen faller

Det här kan ställa till problem på vägarna varnar hon.
- Som det ser ut nu har temperaturen legat runt nollan men nu kommer det att frysa på och då blir det halt på vägarna. Temperaturen börjar falla redan under eftermiddagen.

Det har varit en problematisk dag i trafiken på grund av snöovädret som dragit in. I Västra Götaland uppmanar polisen alla som ska ge sig ut i trafiken att ta det lugnt. Ett flertal olyckor har inträffat under dagen. Vid lunchtid voltade även en bil in i en trädgård i Dalsjöfors och föraren fick föras till sjukhus. Strax innan välte en lastbil i Hedekas i Munkedals kommun.
I Jönköping körde en lastbil av vägen på riksväg 26 vid Habo på tisdagsmorgonen och
en sopbil och personbil kolliderade vid Esplanaden i Huskvarna.

Vattensamlingar

Enligt SOS Alarm är det mest vattenansamlingar i de sydöstra delarna av landet, som främst drabbat byggnader i områdena kring Kalmar och Västervik.
Strax efter klockan sex på morgonen larmades räddningstjänsten i Kalmar för att undsätta en bilist som blivit stående i det halvmeter höga vattnet under järnvägen i Trekanten, väster om Kalmar. Men det bar sig inte bättre än att även bärgaren fastande i vattenmängderna, rapporterar Barometern på nätet enligt TT.
SMHI:s klass 1-varning innefattar nu även Öland som tidigare stod utanför varningen. Varningen gäller snöfall under onsdagen som kan ge upp till en decimeter snö, höga flöden i små och mellanstora vattendrag samt mycket hårda vindbyar.
Enligt Barometern på nätet har minst 13 villor drabbats av översvämning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag