VÄRMEN RUNT KNUTEN. De närmaste dagarna blir kalla och blöta men sen väller ryssvärmen in över hela landet. "Lokalt blir det upp mot 20 grader i hela landet från söndagen", säger Nigel Portal, på SMHI Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
VÄRMEN RUNT KNUTEN. De närmaste dagarna blir kalla och blöta men sen väller ryssvärmen in över hela landet. "Lokalt blir det upp mot 20 grader i hela landet från söndagen", säger Nigel Portal, på SMHI Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

SMHI: Upp mot 20 grader i hela landet

Publicerad
Uppdaterad
Håll ut - snart kan du plocka fram solglasögon och sommarkläder.
Nu är ryssvärmen på väg.
- Det blir upp mot 20 grader i hela landet, säger meteorolog Nigel Portal på SMHI.
Sommaren har känts långt borta den senaste tiden.
I stället för härlig vårvärme med utomhusluncher och årets första simtur har maj hittills mest bjudit på kyla, regn och rusk.
Men det finns en ljusning - och paraplyer och täckjackor kan snart ha gjort sitt.
Lagom till Kristi himmelfärdshelgen börjar vädret stabiliseras, för att i slutet av veckan förvandlas till riktig försommar.

Värmen väller in

- Det blir höga temperaturer, säger Nigel Portal, meteorolog på SMHI.
Redan nu finns högsommarvarm luft över stora delar av Ryssland med temperaturer runt 25 grader. En skarp kallfront över Baltländerna hindrar den dock från att komma hit.
Men till helgen väntas fronten vara besegrad - och ryssvärmen väller in över landet.

Efter regn kommer...

Från norr till söder kan man då räkna med att kasta vinterskruden och göra sig redo för sommar.
- Lokalt blir det upp mot 20 grader i hela landet från söndagen, säger Nigel Portal.
- Eftersom den varma luften kommer från Ryssland, är det framför allt i de östra delarna som det blir varmt.
Innan dess måste vi dock ta oss igenom några kalla och blöta dagar.
På onsdag drar ett frontsystem som innehåller regn in från sydost. Det når först Götaland och fortsätter sedan norrut. I dess spår följer regn och skurar under både torsdag och fredag.
- Men på lördag blir det uppehåll i söder, och på söndag är det fint i hela landet, säger Nigel Portal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag