En seriekrock i Stenungsund på måndagsmorgonen ledde till avstängda vägbanor. Foto: Mikael Berglund
En seriekrock i Stenungsund på måndagsmorgonen ledde till avstängda vägbanor. Foto: Mikael Berglund

SMHI: Nu väntas snö i hela landet

Publicerad
Uppdaterad
Efter blixthalkan kommer - snökaos.
Redan i natt väntas västra och sydöstra Götaland få upp mot fem centimeter snö.
- Det kan stöka till det, säger Emil Björck på SMHI.
I helgen slog ishalkan till på allvar i Sverige. Och den kommer att hålla ett jämnt grepp på södra Sverige under dagen, kvällen och natten.
Plusgraderna i luften till trots är vägbanorna kalla och fryser lätt till is.
– Det kan vara två grader varmt när man går utanför dörren, ändå är det minusgrader på vägytan. Så det gäller att hålla koll på vägtemperaturen, säger Emil Björck på SMHI.
Och efter ishalkan väntas snökaos.
Redan i natt kan västra och sydöstra Götaland få upp mot fem centimeter snö. Det är snöområdet över Härjedalen och Jämtland som dragit sig söderut.

Mer snö till helgen

– Det handlar om snöbyar främst över västkusten, säger Emil Björck.
Till helgen väntas stora delar av landet få snö.
– Vi har ett lågtryck som kommer in på fredagen och det kan stöka till det. Det kommer ge en del snöfall i södra Norrland, Götaland och Svealand, säger Emil Björck.
Snöfallet rör sig under lördagen vidare norrut, och snön ser ut att ligga kvar ett tag på marken.

"Var varsam"

I ishalkan som slog till på måndagen avlöste olyckorna varandra.
Trafikverket håller sin hemsida uppdaterad om läget på vägarna och vägtemperaturen. Men väl på vägen kan halkan dyka upp plötsligt – och då gäller det att vara varsam.
– Flera bilar har sina termometrar nära vägen och får en bra indikation på vägtemperaturen där. Annars gäller det bara att vara varsam. Den här tiden på året kan halkan uppstå var som helst, när som helst, säger Thomas Pihl på Trafikverket.
Det förrädiska med den här tiden på året är att halkan inte alltid syns.
– Den kan uppkomma fort och plötsligt, säger Thomas Pihl.
Främst skuggiga partier, broar och viadukter kan drabbas av plötslig halka.
– Sedan gäller det att ha en utrustad bil med bra vinterdäck, säger Thomas Pihl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag