Polisens ilska på E4: ”Det är en livsfara”

Meteorologen: ”Snön kommer ligga kvar i helgen”.
Vintern kopplar nu sitt grepp kring hela Sverige.
Foto: Colourbox / Colourbox
Under fredagen kommer det snöa på flera håll, i alla fall på förmiddagen, och det väntas även bli blåsigt.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kameraklickfoto
Foto: Kameraklickfoto

Snön ställer till med bekymmer i både bil- och flygtrafiken. 

Under morgontrafiken har flera olyckor inträffat på E4, där polisen riktat en skarp uppmaning till bilisterna. 

”Personalen på platsen riktar skarp kritik mot bilister som kör alldeles för fort och hänsynslöst förbi olycksplatsen vilket medför livsfara för personalen på plats”, skriver polisen.

Strax efter fyra på fredagsmorgonen fick SOS in ett larm om en singelolycka med en buss på E18, nära Hallstahammar i Västmanland. 

En buss tappade körfästet och välte med 15 passagerare ombord. Polisen åkte dit med patruller, och bärgningsbilar och räddningstjänst var också närvarande.

– Passagerarna har blivit placerade i brandbilar för att värmas, säger Thomas Bertze, presstalesperson på polisen Region Mitt. 

Sex personer har skadats i olyckan och har förts till sjukhus för kontroll, uppger polisen. 

Buss välte på E18

Bilföraren Kristoffer Pettersson har suttit i kö i fyra timmar på E18 när Expressen pratar med honom. 

– Det är väldigt halt och snö kvar på sträckan där det varit kö. Efter kön är det lite moddigt, säger han. 

– Det har kommit kanske 10 centimeter, men allt beror på hastigheten och körsätt, olyckor sker men första snön är alltid överraskande.

Olycka på E4 – en fil öppen mot Arlanda

En singelolycka på E4 norr om Stockholm har haft mycket stor påverkan på trafiken mot Arlanda.

Olyckan inträffade mellan Stora Wäsby och Rosersberg, och vid klockan 07 var endast en fil öppen i norrgående riktning. 

– Det är köer ända från Sollentuna ända till Bergshamra. Där är det tjockt. Det lättar efter Solna, säger Josefin Gröndahl på Trafikverket. 

Polisens uppmaning

I södergående körfält på E4 i Mjölby-området körde en lastbil av vägen och körfältet stängdes av. Där har polisen gått ut med en stark uppmaning till bilisterna. 

”Personalen på platsen riktar skarp kritik mot bilister som kör alldeles för fort och hänsynslöst förbi olycksplatsen vilket medför livsfara för personalen på plats”, skriver polisen.

Även flygtrafiken påverkas. På Arlanda har flera landningsbanor tvingats stänga och flyg fått ställas in på grund av väderförhållandena. 

– Vi kan konstatera att vi haft förseningar och inställda flyg nu på morgonen. Men nu är vi tillbaka i normal drift och hämtar hem förseningarna under morgonen. Som resenär så bör man hålla koll på Swedavia.se för status, säger Robert Pletzin presschef på Swedavia.

Även Dalarna är drabbat. En buss har kört av vägen öster om Borlänge, på riksväg 69 mellan mellan Pingbo och Skinnarbo. Sex ambulanser skickades till platsen. 

SMHI varnar för snö och halka

Efter en besvärlig dag på vägarna under torsdagen gick SMHI ut och varnade för att läget skulle fortsätta vara besvärligt i stora delar av landet under fredagen. En klass 1-varning för snöfall under fredagen och under natten till fredagen har utfärdats i följande områden:

Norra Västergötland, delar av Jönköpings län, Östergötlands län, Örebro län, Södermanlands län, Västmanlands län, Stockholms län samt Uppsala län.

På Trafikverket följer man utvecklingen ute på landets vägar.

– Vi följer utvecklingen hela tiden, med täta kontakter med SMHI. Vi är på tå om det kommer rejält med snö. Då är man rejält på tå, om man befarar att det kan ske större incidenter på grund av snön, säger Eva Renström, presskontakt på myndigheten.

Vintervädret fortsätter

Och vintervädret ser ut att fortsätta.

– Det kan bli osäkert i trafiken i vissa delar. Det blir en kall helg, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på Storm. 

SMHI skriver på sin hemsida att vädret nu slår om till vinter ”över princip hela landet”, och att även regnet i söder kommer att börja övergå i snöfall.

”På sina håll blir snöfallet ymnigt, på sina håll kan det komma 5-10 cm nysnö över östra Svealand och nordöstra Götaland”, skriver myndigheten och tillägger att det på sina håll är ”svårbedömt” hur mycket snö som lägger sig.

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Meteorologen: ”En ganska stökig morgon”

Lasse Rydqvist berättar hur snöovädret rör sig över Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.