Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI:s larm om snösmockan: Kan bli halvmeter eller mer

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
På onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med ett nytt väderlarm över stora delar av Sverige. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i november. Foto: ROBERT NYHOLM PROPIC.SE / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar för snön och halkan på många håll i landet. Arkivbild. Foto: JAN WIRIDEN
Efter snön faller regn på de kalla vägbanorna. Arkivbild. Foto: ROLF HÖJER / TT
Ett 20-tal SAS-flyg har ställts in på grund av vädret på Arlanda. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON / TT

SMHI går på onsdagsmiddagen ut med nytt väderlarm över stora delar av Sverige. Lokalt kan det bli upp till 70 centimeter nysnö fram till torsdag morgon.

Den senaste uppdateringen varnar för kraftigt snöfall i norr samt ishalka och kraftig vind i mellersta Sverige.

– Lågtrycken står på kö nu, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Väderomslaget har varit dramatiskt de senaste tolv timmarna. Mild luft trycker på från sydväst och ett lågtryck som drog in under natten förde med sig regn och blötsnö över södra halvan av landet.

I Stockholmstrakten blev det flygkaos när snöröjarna på Arlanda inte hann skotta undan snön. Man fick då stänga en bana och gick över till enbanedrift, uppger Swedavia. Resultat: många flyg ställdes in eller blev försenade.

Och redan under onsdagseftermiddagen var nästa nederbördsområde på väg in över landet. På Västkusten och i Sydsverige handlar det om regn – för här är temperaturen uppe i 8–9 plusgrader.

Nederbörden övergår dock i snö när fronten är framme i norra Dalarna och södra Norrland i kväll. Det kommer att blåsa hårt och vid södra Norrlandskusten är det risk för ishalka när regn faller på kalla vägbanor.

Snön kommer att vräka ned

– Det kommer mest snö i Norrbotten men även i Västerbotten och Jämtland. Samtidigt är det många plusgrader i söder så där kommer väglaget att bli bättre när snön smälter, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm till Expressen TV.

I Norrbottens inland gäller det att vara redo med snöskyfflarna, för här vräker snön ner. Onsdagens snöfall kan enligt SMHI:s varning ge 20-40 centimeter snö, lokalt mer. I natt drar det nya snöfallet in från sydväst och det kan ge ytterligare 20-30 centimeter i området. 

Det är kallsnö som framför allt ger problem med snörök. De nordligaste länen har redan fått mycket snö – vid SMHI:s mätstation i Kiruna mäter man till exempel ett snödjup på 87 centimeter klockan 07 på onsdagsmorgonen.

Ett 20-tal SAS-flyg har ställts in på grund av vädret på Arlanda. Arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX SWEDEN

Det hårda sydvästvinden kommer att hålla i sig och kulingvarning är utfärdad i samtliga svenska farvatten, inklusive Vänern. Vinden väntas dock börja avta under kvällen.

Nederbördsområdena står nu på kö ute på Atlanten.

– Framåt helgen kan temperaturen börja sjunka, men sedan kommer nästa nederbördsområde i början av nästa vecka, förklarar meteorologen Tora Tomasdottir.

Ett 20-tal flyg fick ställas in

Väderproblemen under morgontimmarna på onsdagen innebar att många flyg ställdes in eller försenades på Arlanda där tung snö och hård vind störde trafiken. Även på vägarna var det besvärligt med ett flertal olyckor på de stora Europavägarna.

– Vi har tvingats ställa in ett 20-tal avgångar på grund av vädret på Arlanda. Det är mest inrikes, men även ett flyg till Frankfurt och ett till Köpenhamn. Vi försöker hjälpa våra passagerare att boka om, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS i Sverige.

Flygbolaget hoppades att avgångarna under senare delen av dagen ska kunna gå enligt tabell, men uppmanar resenärerna att dubbelkolla avgångstider via hemsidan.

– Man kan räkna med att det blir en del följdförseningar i flygtrafiken under dagen. Det kan även drabba andra flygplatser på grund av problemen vid Arlanda, bedömer Victoria Ström på Swedavia som svarar för driften av Arlanda.

Mycket slask och snömodd på vägarna

På de stora vägarna var det många tillbud och flera allvarliga olyckor. På E22 mellan Gamleby och Valdemarsvik inträffade en singelolycka som slutade med bilbrand.

– Föraren, en man i 40-årsåldern, har berättat att han gled av vägen och körde ner i diket. Medan han väntade på bärgning började bilen brinna. Mannen hann sätta sig i säkerhet men bilen brann upp. Vi bedömer att det handlar om något tekniskt fel på bilen, uppger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen i region syd.

– Det är en lastbil som hamnat på tvären över körbanan, säger Fredrik Bratt.

Ytterligare en olycka inträffade strax före 07 på Nyköpingsvägen utanför Åby i Norrköpings kommun.

– Det jag har är att två bilar är inblandade i en olycka. En av bilarna ska ligga på taket. Fyra personer är förda till sjukhus för kontroll, och det ska vara barn inblandade där, uppger Christer Wiktorsson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Fem fordon i trafikolycka på E4

På E4 vid Grundsunda i Örnsköldsviks kommun inträffade en singelolycka. Trafiken förväntades gå trögt förbi olycksplatsen fram till klockan nio.

"Polis dirigerar trafiken på plats, mycket begränsad framkomlighet under bärgningsarbetet", uppger Trafikverket i ett varningsmeddelande.

I Piteå fördes tre personer till sjukhus efter en kollision mellan två lastbilar och tre personbilar. Fordonen krockade på E4 i södergående riktning i höjd med Jävre strax utanför Piteå. 

– De har kört in i baken på varandra, säger Jim Lundström, räddningschef i beredskap i Piteå. E4 fick stängas av under räddningsarbetet.

Även tågtrafiken har påverkats

I Stockholm och Uppsala har vädret ställt till problem för spårtrafiken.

– Pendeltågen har svårt att ta sig fram och snön tynger ner bommarna, säger Britta Lundqvist, presskommunikatör vid Trafikverket till TT.

Trafikverket rekommenderar resenärer som ska ut i trafiken att hålla sig uppdaterade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!