Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI larmar om stora snömängder

Kallt och vinterlikt väder mot slutet av veckan.
SMHI larmar om stora mängder snö.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SMHI går ut med flera varningar för snöfall.

I Västerbotten kan det komma upp till 30 centimeter snö. 

Samtidigt varnar SMHI för mycket hårda vindar i andra delar av landet. 

– Det kan verkligen ställa till det ute på vägarna, säger Maria Augutis, meteorolog vid Storm.

Kyla, snö, vind, regn och sol. 

De kommande dygnen kommer bjuda på något av en vädermässig bergodalbana.

Under torsdagen rör sig en kall front söderut över Svealand och Götaland. Stockholmsområdet kan alltså få säsongens första snöfall, även om med största sannolikhet rör sig om en blandning mellan regn och snö.

– Möjligtvis, det ser ut som. Norr om Stockholm, runt Gävleborg kan vi absolut få se snöfall. Men man ska vara redo för blötsnö, säger Maria Auguti, meteorolog vid Strom.

Södra Sverige kommer under torsdagen drabbas av mestadels regn och mycket blåst. 

Samtidigt varnar de för mycket hårda vindar i andra delar av landet.
Foto: TT Nyhetsbyrån

SMHI larmar om hårda vindar

SMHI har under natten gått med flera varningar för mycket hårda vindar i flera områden: Norrbotten, Västerbotten samt från Gävleborg och Dalarna och söderut förutom Småland. 

Vindbyar kan nå upp till 25 meter per sekund. 

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för upp mot 30 centimeter snö - det betyder mycket besvärligt väder med fara för störningar på samhällsfunktioner. I Västerbottens kustland, men innan snön faller på torsdagen kommer regn. 

I inlandet kommer också snö, men då ”bara” upp till 20 centimeter.
i Jämtlands län och Västerbottens kan det komma k upp mot 20 centimeter snö.

”Temperaturskillnader”

– Det snabba väderomslaget beror på att varm luftmassa nedifrån kontinenten tagit sig upp och möter den kalla luften norrifrån som bildar ett lågtryck som i sin tur skapar temperaturskillnader, säger Maria Augutis.

Enligt henne kommer det redan under fredagen att lunga ner sig och spricka upp till soligt väder på flera håll i landet med temperaturer kring noll grader. Till helgen vänder vädret återigen.

På lördag ser det ut att bli ostadigt innan det svänger tillbaka på söndag igen, även om det är osäkra prognoser i nuläget, säger Maria Augutis.

Prognosen visar dock att det på söndag kommer bli varmare – men rejält med blåst. Det innebär att det mesta av nederbörden torkar bort.

Det finns tre klasser av varningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.