Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI: Köldrekord och regnrekord i juni

Tappra söndagsflanörer i regnet i Stockholms på söndagen.
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Det 56-åriga regnrekordet för Stockholm kommer sannolikt slås i år – hittills har det regnat 110 millimeter i juni.

Och regnet fortsätter.

Redan under kvällen drar ett nytt regnområde in över Västkusten.

– Det kommer fortsätta vara ostadigt väder, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Om inte rejäl torka sätter in väntas ett nytt regnrekord för Stockholm. I juni har det regnat 110 millimeter och endast tre millimeter till krävs för att slå rekordet från 1956. Det blir i så fall den blötaste junimånaden sedan 1901.

– Det är väldigt stor sannolikhet att det kommer att slås. Det kommer mer regn redan under natten och vi har ganska många dagar kvar i juni, säger Linnea Rehn.

Minusgrader – i juni

Den 1 juni slogs köldrekord i Börtan. Temperaturen uppmättes till minus 6,3 grader, vilket är den lägsta junitemperaturen i Sverige sedan 1901.

– Man kan väl säga att hittills för den här månaden har det varit kallare än normalt i hela landet.

Och det ostadiga vädret fortsätter.

Redan under kvällen och natten drar ett regnområde in över Västkusten och fortsätter upp över hela Götaland och Svealand. I morgon kommer södra Norrland att få det blötast, medan landets södra halva får uppehåll och sol.

Risk för regn i midsommar

För midsommarhelgens del finns bäst väderchanser att hitta i Norrland, speciellt längs norrlandskusten och i Norrbottens län.

– Stora delar av Svealand kommer också att få det ganska fint. Men vi har ett område med regn som under midsommarafton kommer dra in över Västkusten och sedan fortsätter det upp över Götaland och efter hand sydvästra Svealand också, säger Linnea Rehn.

Det ostadiga vädret fortsätter helgen ut för södra Sveriges del. Även Norrland får tampas med växlande molnighet och en del skurar på lördagen.

– Förhoppningsvis kan det bli stabilare i mitten av nästa vecka, men det är för tidigt att säga nu.

Fråga: Har du bokat en utlandssemester i sommar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.