Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI klass 3-varnar för Västerbotten

Meteorologen: ”Kan bli rejält kallt igen”.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för extremt väder i Västerbottens kustland. 

Det handlar om snöfall som enligt SMHI kan ge ”mycket kraftig drivbildning”. 

– Ge dig inte ut på vägarna om du inte måste, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef. 

SMHI har utfärdat av varning i den kraftigaste kategorin, klass 3 som gäller ”extremt väder”, för Västerbottens kustland. 

Varningen gäller från sen fredagseftermiddag till tidig lördag morgon. 

Snöfall i kombination med vind orsakar drivbildning

Under natten väntas det komma 25 till 30 centimeter snö, i kombination med frisk till hård ostlig vind, i länsdelen som berörs av klass 3-varningen. 

Snöfallet kan ge ”mycket kraftig drivbildning”, enligt SMHI. 

Redan under torsdagen varnade Trafikverket för besvärligt trafikläge i norra Sverige på grund av det väntade snöfallet. 

– Vi prioriterar att hålla de större vägarna öppna, vilket innebär att det kan dröja innan mindre vägar blir farbara. Ju fler som låter bilen stå desto smidigare blir det för våra entreprenörer att komma fram i arbetet med att snöröja och halkbekämpa vägnätet säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i ett uttalande. 

Trafikverket: ”Håll avstånd till dina medtrafikanter”

Snöfallet kommer sedan att fortsätta fram till lördag kväll och den sammanlagda mängden fram till dess blir 50 till 60 centimeters snö, rapporterar SMHI. 

Varningen gäller för norra delen av länet, för södra gäller fortfarande klass 2. 

– Ge dig inte ut på vägarna om du inte måste. Om du måste ge dig ut på vägarna; håll avstånd till dina medtrafikanter och förbered dig genom att ta med fulladdad mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder och någonting ätbart. Se också till att ha mycket bränsle i ditt fordon, säger Bengt Olsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.