Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI klass 2-varnar för storm

SMHI varnar för storm och hård vind i norra Sverige. Arkivbild.Foto: Stefan Söderström
<p>SJ har även ställt in flera avgångar på grund av vädret. Bilden är från ett annat tillfälle.<br></p>Foto: Johan Nilsson / Scanpix
SMHI klass 2-varnar i Norrbotten och norra Lapplands inland. Arkivbild.Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Det blir rejält blåsigt i Norrbotten och norra Lappland under onsdagen.

Vindbyarna kan nå stormstyrka och SMHI går ut med en klass 2-varning.

– Det kan bli riktigt trassligt med träd som knäcks, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

SJ har ställt in flera avgångar och i Västsverige varnar räddningstjänsten för svarthalka.

Ett djupt lågtryck är på väg in över norra Sverige från Norska havet och från och med i eftermiddag tilltar vindarna. Det blir riktigt blåsigt i fjällen och norra Norrland med risk för både mycket hård vind och hårda vindbyar. En klass 1-varning är utfärdad för Jämtlandsfjällen, norra och södra Lapplandsfjällen, Västerbottens inland, Norrbottens kustland och Bottenviken. När det gäller Norrbottens och norra Lapplands inland så kan vindbyarna nå stormstyrka och SMHI har utfärdat en klass 2-varning i dessa områden.

"Riktigt trassligt"

En klass 2-varning innebär en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

- Det är blåsigt redan nu men det kommer bli värre när lågtrycket väl passerar. Det kan bli riktigt trasslig med träd som knäcks säger Johan Groth.

Hur starka kan vindarna bli?

– Det kan bli vindbyar på uppåt 25-28 meter per sekund.

SJ har även ställt in flera avgångar på grund av vädret. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Milt väder

Det blir även täta snöbyar i hela Lapplandsfjällen och ner mot Jämtlandsfjällen. I Jämtlandsfjällen kan dock snöfallet övergå till regn.

– Det komiska i samband med de här kraftiga vindarna är det blir mycket milt väder. Framåt dagen kan man räkna med 5-6 plusgrader även i nordligaste fjällen. Det beror på att vi får in mild atlantluft, säger Johan Groth.

Nytt lågtryck

De kraftiga vindarna avtar under natten men under torsdagen kommer ett nytt lågtryck in över norra Sverige och sprider sig sedan vidare österut.

– Vindarna blir inte av samma styrka som under onsdagsdygnet men det blir ändå rejält blåsigt och byigt, säger Johan Groth.

I samband med det nya lågtrycket sjunker även temperaturerna ner på minussidan igen och det kan även komma ytterligare lite snö i fjällen.

Inställda tåg

SJ har även ställt in flera avgångar på grund av vädret. Det gäller bland annat onsdagsförmiddagens avgångar på sträckan Luleå-Björnfjället och Björnfjället-Luleå.

– Vi uppmanar resenärer att hålla kontakten med tågbolaget de ska resa med eftersom det kan bli aktuellt att fler avgångar ställs in. Vi följer situationen och kommer att fatta beslut löpande, säger Agneta Eklund, presskommunikatör vid Trafikverket.

Även nattåget på sträckan Narvik-Luleå har ställts in.

– Vi har även förvarnat våra resenärer som ska åka Stockholm-Narvik i kväll att det kan bli störningar, säger Tobbe Lundell tillförordnad presschef på SJ.

E10 fick även stängas av under onsdagen på grund av väderförhållandena men är nu öppen för trafik igen.

– Men man bör vara observant som trafikant, både om man ska åka tåg eller bil, säger Agneta Eklund.

Kolonnkörning väntas även pågå under hela onsdagen på riksväg 95 mellan Merkenäs och norska gränsen på grund av det hårda vädret.

Varnar för svarthalka

Götaland och Svealand slipper de hårda vindarna med räddningstjänsten i Södra Älvsborgs larmar om svarthalka och snömodd på vissa håll, speciellt i Sjuhäradsbygden.

– Vi varnar för ett förrädiskt väglag, säger Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Han fortsätter:

– Det är otroligt halt när det regnat på kalla vägbanor. Det snöade en del i höglänt terräng i går och det är inte säkert det hunnit plogas överallt, säger Tommy Lieback.

Sex olyckor på en timme

I Mark kolliderade två bilar på onsdagen. I den ena bilen fick två barn smärtor i bröstet efter tryck från bilbältet, rapporterar polisen. Barnen fördes till vårdcentral för kontroll. Lite senare åkte en bil av vägen strax utanför centrala Borås. Föraren fick åka med ambulans till sjukhus för kontroll.

Dessförinnan inträffade flera olyckor i Sjuhäradsområdet. På en och en halv timme rapporterades totalt sex olyckor.

– Det har varit avåkningar och inte några allvarligare olyckor, säger Tommy Lieback.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.