Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI klass 2-varnar för ”extremt höga temperaturer”

Meteorologen Per Holmberg om söndagens åskoväder.
Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Skärmavbild / Expressen TV

SMHI utfärdar klass 2-varning för ”extremt höga temperaturer” i Kalmar. 

Det finns det klass 1-varningar för andra delar – bland annat Västkusten och Örebro län – för kraftigt åskoväder.  

– Det här åskovädret är som mest aktivt nu mellan Vänern och Vättern och rör sig vidare mot nordost, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Samtidigt varnas det för skogs- och gräsbränder i stora delar av landet. 

Klass 2-varningen om ”extremt höga temperaturer” innebär att det är över 30 grader minst fem dagar i rad. 

Varningen gäller Kalmar, undantaget Öland, och gäller även risk för skogsbrand. 

SMHI: ”Temperaturen väntas överstiga 30 grader”

”Varm luft i söder och i Götaland och östra Svealand väntas en längre period med höga temperaturer. Allra varmast väntas det bli i östra Götaland, Sörmlands län samt i Skåne där temperaturen väntas överstiga 30 grader. I Kalmar län håller det i sig med över 30 grader till och med onsdag, och därför finns det här en klass 2 varning utfärdad”, skriver SMHI. 

Samtidigt har det utfärdats klass 1-varningar om risk för kraftig åska och skogsbränder längs från Skåne och Österlen längs hela västkusten upp till Västra Götalands län. 

– Det här åskovädret är som mest aktivt nu mellan Vänern och Vättern och rör sig vidare mot nordost och kommer in över Närke och Örebro län så småningom, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm strax efter klockan 17 på söndagen. 

Riska för kraftig åska och skogsbränder i stora delar av landet

Även i Kronoberg, Jönköping, norra Västergötland, Östergötland, Örebro, Sörmland utfärdas klass 1-varningar för kraftig åska, skogsbränder och höga temperaturer. 

”Söndag eftermiddag och kväll rör sig regn och åska in från sydväst. I delar av västra Götaland och i Örebro län kan åska vara kraftig. I samband med åskskurarna kan det även lokalt bli stora regnmängder och kraftig byvind”, skriver SMHI

– Åskovädret kommer att lugna ned sig i början av kvällen och senare ikväll tror jag det mesta har lugnat ned sig, säger Per Holmberg. 

SMHI har även flaggat för risk för gräsbränder i Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen. 

Två fördes till sjukhus – blixt slog ner i fritidsbåt 

Under söndagseftermiddagen drog ett åskoväder in över Västkusten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.