Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regnkaos: Kan falla 50 millimeter – på en dag

SMHI varnar för hårda vindar • "Vinden kan tillta"
”Lokalt kan det komma 50 millimeter regn”
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stormbyar väntas på flera håll.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SMHI varnar för regn på flera håll.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse

Hårda vindbyar, stora regnmängder och snödrev slår mot Sverige på måndagen.

Men redan på tisdagen väntas klara skyar igen.

– Då kommer det kunna spricka upp och solen kan kika fram i stora delar av landet, säger meteoroloen Maria Augutis.

Resterna av orkanen Zeta som härjat i USA har dragit in över Sverige – och det vållar hårt väder på många håll under måndagen. I Västra Götaland, Värmland, Örebro län och Västerbotten har SMHI utfärdat varningar om ”mycket hårda vindbyar”.

Det görs när vindbyar från 5 meter per sekund upp till 21 meter sekund väntas.

– Det blåser extra mycket i dag. Västsverige har hårda vindbyar. Och det blir hård vind i kombination med nederbörd i norra fjällvärlden. Sen tror jag faktiskt att det blir väldigt blåsigt i Västerbotten. Det finns nog risk för stormbyar där och stora regnmängder, säger Lasse Rydqvist. 

Längs hela Sveriges kust – med undantag för Skåne och Blekinge – har SMHI också utfärdat klass 1-varningar för kuling. Det ställer bland annat till det i båttrafiken på Västkusten. Ingen tung trafik får åka med färjan på Sund-Jaren-Leden i Dalsland.

I Västra Götaland har det varit väderkaos under måndagsmorgonen. E6 i Mölndal är översvämmad. All tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad har samtidigt ställts in på grund av kraftiga vindar, enligt Västtrafik.

Stora regnmängder

På ostkusten väntas stora regnmängder i norr, uppger SMHI. Därför har varningar om stora regnmängder utfärdats i både Västerbotten och Norrbotten. 

– Det kan komma över 35 millimeter på tolv timmar i Västerbotten och i Norrbotten. Totalt säkert större mängder, lokalt kan det komma över 50 millimeter innan allt är förbi, säger Lasse Rydqvist. 

Längst i norr, i norra Lapplandsfjällen, väntas snödrev eller nederbörd och SMHI har därför larmat om varningar kring detta.

Solchanser i veckan

Natten till tisdag avtar det hårda vädret, och tisdagen ger i stället solchanser på flera håll. Framför allt kan västra Svealand, södra Norrland och Norrlandskusten vänta sig sol. 

I Götaland kan det hänga kvar lokala skurar och vindar – men det blir betydligt lugnare än i dag.   

– Detta kommer att fortsätta även under onsdagen med goda solchanser och skurar främst i Västra Götaland. Men det är inte förrän torsdag och fredag som nya nederbördsområden kommer in, och då främst i norra Sverige, säger Maria Augutis, meteorolog vid Storm.

Veckans prognos utlovar milda temperaturer.

– I dag har det varit ovanligt varmt och det kommer inte vara så varmt framöver. Men fortsatt är det ingen vinterkyla i sikte, säger Maria Augutis.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Se mer:

Lasse Rydqvist ger en väderprognos för de kommande dagarna
Våldsamma ovädret blev för mycket för byggnaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.