Så här såg det ut i Kiruna i går. Foto: Kenneth Paulsson
Så här såg det ut i Kiruna i går. Foto: Kenneth Paulsson

SMHI: Här är snöläget just nu

Publicerad
Uppdaterad
Onsdagens väderkaos kan utebli - men många av SMHI:s varningar kvarstår.
- Det har snöat uppe i norr och det fortsätter. Främst är det Norrbottens län. Snön rör sig norrut under dagen, säger Nils Holmqvist vid SMHI till Expressen.se.
Snön har kommit till några delar av landet och det är bara en tidsfråga innan hela Sverige har fått smaka årets första snöfall.
I sin senaste rapport skriver SMHI:
Varning klass 1 isbeläggning – i kväll eller i natt snabbt sjunkande temperaturer och allmänt frysande vägbanor i Blekinge län och östra delen av Kronobergs län.
Varning klass 1 snöfall - i kväll snöfall som kan lokalt kan 1-5 centimeter blötsnö. Under sena kvällen eller kvällen/natten snabb övergång till minusgrader i Kalmar län utom Öland, östra delarna av Jönköpings län, Östergötlands län, Örebro län, Södermanlands län, Stockholms län utom Roslagskusten, Västmanlands län och Uppsala län utom Upplandskusten.

Snön i norr fortsätter

Varning klass 1 snöfall – snöfall som främst i norr kan ge ytterligare 5-10 centimeter nysnö fram till kvällen i Norrbottens läns inland.
- Det har snöat uppe i norr och det fortsätter. Främst är det Norrbottens län, i stora delar av länet är det snö. De här skurarna som vi har just nu kommer att förstärkas över Östersjölandskapen och sedan övergår det mer och mer i snö framåt kvällen, säger Nils Holmqvist, jourmeteorolog vid SMHI.
- På vissa håll, främst från östra delarna av Östergötland och sedan upp över Södermanland och kring Mälardalen, övergår det mest i snö.
I andra delar av landet?
- Det ser hyfsat torrt ut i natt i de sydöstra delarna av Götaland men risk för att det fryser på, säger Holmqvist.
- I västra delarna av Götaland och Svealand blir det en rätt klar natt. Vi får minusgrader ända ned till Skåne, det strömmar ned svalare luft.
Men SMHI varnar inte i områdena.
- Det händer inte så mycket över mellersta och södra Norrland, mot kvällen är det mer klart väder. Det går mot soligare väder på eftermiddagen och en klar och kall natt, säger Nils Holmqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag