I Norge har det varit rekordkallt i december. Om vädret följer prognosen lär det bli ett köldrekord även i Sverige. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Scanpix
I Norge har det varit rekordkallt i december. Om vädret följer prognosen lär det bli ett köldrekord även i Sverige. OBS! Bilden är ett montage.  Foto: Scanpix

SMHI: Går mot ett köldrekord

Publicerad
Uppdaterad
December ser ut att bli den kallaste i Sverige på 110 år, och på juldagen uppmättes minus 38,3 grader i Lillhärdal i Norrland.
Ännu kallare är det dock i grannlandet Norge där Tynset på lördagen hade minus 40,2 grader.
- Vi ligger och krigar mot vintern 1981, men det ser ut att bli köldrekord i år, säger meteorologen Kristian Gislefoss vid norska meteorologisk institutt.
December har så här långt varit ovanligt kylig och om det kalla vädret håller i sig månaden ut går den till historien som den kallaste på 110 år. Och kylan kom tidigt i år.
I stora delar av landet har temperaturen under fyra veckors tid aldrig överstigit noll grader, förutom några enstaka undantag.

Kallaste perioden

Exempelvis har Stockholm inte haft varmare än 0,7 plusgrader sedan den 24 november, vilket gör den till den kallaste perioden den tiden på året sedan mellan den 30 november 1788 och den 18 januari 1789.

"40,2 minusgrader"

På juldagen uppmätte SMHI minus 38,3 grader i svenska Lillhärdal, och Ljusnedal kom strax efter med minus 37,4 grader. Dock var det ännu lite kallare i vårt grannland Norge på i julhelgen.
- I Tynset uppmättes natten till julafton minus 40,2 grader och i Röros var det minus 38,2. Vi ligger och krigar mot vintern 1981, men det ser ut att bli köldrekord i år. Generellt sett har många städer haft den kallaste december på 110 år, säger Kristian Gislefoss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag