Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Småstadens motstånd – så stoppades ryssen

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Den strategiskt viktiga bron sprängdes när Ryssland gick till attack.
Foto: Google Maps.
Rysk stridsvagn.
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / EPA TT NYHETSBYRÅN

I två dagar stred ryska soldater mot ukrainska trupper i den lilla men strategiskt viktiga staden Voznesensk.

Med hjälp av en blandad armé av frivilliga stod ukrainarna pall.

– Det är svårt att förklara hur vi gjorde det, säger borgmästaren Yevheni Velichko till BBC.

Men nu befaras en ny attack vara på väg mot staden.

Knappt tre veckor har gått sedan ryska styrkor gick till attack mot Voznesensk i Mykolajivregionen, som har cirka 35 000 invånare. Striden pågick i två dagar – och mycket stod på spel.

I staden finns en bro som leder åt väst. Om Ryssland hade vunnit skulle dess styrkor ha kunnat fortsätta sydväst för att beskjuta hamnstaden Odessa och attackera ett kärnkraftverk.

Men trots Voznesensk knappa storlek blev det den ukrainska armén och frivilliga lokalbor som drev ryssarna till reträtt.

Först sprängdes bron. Sedan pressades de ryska soldaterna cirka 100 kilometer österut.

– Vi använde jaktgevär. Människor kastade tegelstenar och burkar. Gamla kvinnor lastade tunga sandsäckar, säger lokalbon Alexander till BBC.

Befarar ny attack

Stadens borgmästare Yevheni Velichko säger till public service-kanalen att han har armén och de frivilliga att tacka. Samtidigt varnar han för att en ny rysk attack lär komma snart.

Denna gång råder också brist på vapen.

– Detta är en så strategisk plats. Vi försvarar inte bara staden, utan allt territorium bakom den. Och vi har inte de tunga vapen som vår fiende har, säger Yevheni Velichko till BBC.

Efter åtskilliga luftattacker har tusentals ukrainare också lämnat Voznesensk. Andra har valt att stanna för att bistå försvaret.

Svetlana är en av dem som är kvar. Hon berättar att de ryska trupperna använde hennes bostad som fältsjukhus innan reträtten.

– De lämnade i all hast en kväll. De lämnade allt bakom sig, stövlar, sockor, skyddsutrustning och hjälmar. De lastade bara upp sina döda och skadade och flydde, säger hon till BBC.

”Visste inte att jag kunde hata så här mycket”

Darina Rusanova flydde bomberna i Charkiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.