Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smärtstillande kan dubbla risken för hjärtsjukdomar

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vanliga smärtstillande kan medföra en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Diklofenak som finns i Voltaren kan fördubbla risken, visar en ny stor studie, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är ett stort problem att det finns receptfritt i många länder, säger forskaren Morten Schmidt till kanalen.

Det är ett danskt forskarlag som nu publicerar en omfattande studie av diklofenak. Den visar att substansen kan bidra till uppemot 50 procents högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med att inte äta några läkemedel.

– Vi tycker att det är dags att kännas vid riskerna och minska användningen av diklofenak. Det är ett stort problem att det finns receptfritt i många länder, säger Morten Schmidt, som är en av forskarna bakom studien, till SVT.

Dikolfenak är det mest använda läkemedlet i gruppen NSAID, enligt Schmidt. I gruppen ingår till exempel också ibuprofen som finns i Ipren och naproxen som finns i Pronaxen. Jämfört med dessa innebär diklofenak en 20- respektive 30 procent högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt SVT.

Studie: Voltaren kan fördubbla risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Paul Hjemdahl, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, menar att man ska vara försiktig med de storsäljande och receptfria NSAID-läkemedlena om man ligger i riskzonen för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det klokaste är att äta paracetamol. Det NSAID-läkemedel som är mest skonsamt ur hjärtsynpunkt är naproxen och i andra hand ibuprofen i låg till måttlig dos. Behöver man ytterligare smärtlindring kan man kombinera paracetamol med naproxen eller ibuprofen, säger Paul Hjemdahl till SVT.

NSAID-läkemedel blockerar enzymet COX för att ge den smärtlindrande och inflammationshämmande effekten. Enzymet finns i två former: COX-1 och COX-2, och en övervikt av COX-1 kan bidra till blodproppsbildning, skriver SVT.

Substansen diklofenak som finns i Voltaren blockerar bara COX-2 vilket ger en övervikt av COX-1, som därmed ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Pronaxen och Ipren innehåller substanser som blockerar båda formerna av enzymet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.