Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smarta kameror alternativ vid gränskontroll

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ha nya tekniska lösningar för att kontrollera Sveriges gränsövergångar.

Bland annat vill han att Sverige kikar på Nederländerna, som bland annat använder avancerade kamerasystem för att övervaka trafiken vid landets gränser.

– Det handlar dels om ansiktsigenkänning, men också om att titta på vilka bilar som rör sig fram och tillbaka över gränsen, säger han till Sydsvenskan.

Nederländerna införde 2012 systemet migoboras, som samlar information om trafikflödena dygnet runt. Genom att ta en bild på alla fordon som passerar kan datan dels användas för att se när stickprovskontroller ger mest resultat, dels kan typen av fordon som passerar analyseras.

Om det till exempel framkommit att svarta stadsjeepar från ett visst land ofta används för människosmuggling eller gränsöverskridande brottslighet, kan migoboras rikta in sig den typen av fordon, vilket kan leda till att färre fordon behöver kontrolleras i onödan.

Nederländska regeringen räknade med att installationen av kamerasystemet på de 15 största gränsövergångarna och ett antal mobila kostade motsvarande 200 miljoner kronor att utveckla och 20 miljoner kronor per år att driva.

Damberg lyfter också fram ett ökat samarbete mellan polisen, tullen och kustbevakningen.

– Med små ändringar kan vi göra det lättare för polisen att göra sitt arbete. Att ge passkontrollanter ökade befogenheter för att underlätta jobbet för utbildade poliser är definitivt en fråga jag ska titta vidare på, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.