Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smällen för Kristersson – lågt förtroende bland väljarna

Trots att väljarna tycker att Kristersson gjort bra ifrån sig i den senaste tidens partiledardebatter visar en ny undersökning att förtroendet för partiledaren är i nivå med den avgående Kinberg Batra. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
I slutet av augusti meddelade Anna Kinberg Batra att hon avgår som partiledare för Moderaterna, efter en längre period av dåliga opinionssiffror. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson utnämndes till segrare i söndagens partiledardebatt enligt Expressens/Demoskops mätning.

Men väljarna har lågt förtroende för den nye Moderatledaren – i nivå med avgående Anna Kinberg Batra, visar SVT/Novus undersökning. 

– Han har bättre potential än Kinberg Batra, men gör han bort sig kan det snabbt gå åt andra hållet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus. 

I slutet av augusti meddelade Anna Kinberg Batra att hon avgår som partiledare för Moderaterna, efter en längre period av dåliga opinionssiffror. Att vända siffrorna med ett år till valet blir nu en tuff utmaning för nye M-ledaren Ulf Kristersson.

Trots att väljarna tycker att Kristersson gjort bra ifrån sig i den senaste tidens partiledardebatter visar en ny undersökning att förtroendet för partiledaren är i nivå med den avgående Kinberg Batra.

Endast 21 procent känner ganska eller mycket stort förtroende för Kristersson, enligt SVT/Novus mätning.

Det är en låg siffra för en statsministerkandidat och på samma nivå som Anna Kinberg Batra låg på i somras, efter en period av ett ifrågasatt ledarskap.

I början av oktober höll Anna Kinberg Batra sitt sista tal innan hon lämnade över till sin efterträdare. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson okänd bland väljarna

Däremot har betydligt färre väljare har ett litet, eller mycket litet, förtroende för Kristersson jämfört med Kinberg Batra. 

En annan betydande faktor är att 13 procent av väljarna uppger att de inte känner till den nya partiledaren, menar Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

– Han är ganska okänd än så länge. Om man tar de som gillar honom, minus de som ogillar honom, ser det mycket bättre ut för Kristersson än för Anna Kinberg Batra. Han har bättre potential än Kinberg Batra, men gör han bort sig kan det snabbt gå åt andra hållet, säger Sjöström.

För statsminister Stefan Löfven (S) har förtroendet minskat med två procentenheter sedan i somras, från 37 procent till 35. 

Annie Lööf förlorar förstaplats

Ändå klättrar Löfven upp i förtroendetoppen. Tidigare ledande Annie Lööf (C) tappar hela 6 procentenheter, från 40 procent till 34. Lööfs nedgång är den största bland partiledarna.

– Vi får ha Transportstyrelsen lite i bakgrunden här. De som sågs som vinnare där var Löfven och Busch Thor, medan Annie Lööf hamnade lite i bakgrunden, säger Torbjörn Sjöström.

Stefan Löfven, S, klättrar upp i förtroendetoppen. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet sjunker för alla partiledare

Den senaste undersökningen visar att förtroendet sjunker för alla partiledare. Enligt Torbjörn Sjöström är väljarna troligtvis lite mätta på politik efter sommarens stora politiska skandaler.

– Vi ser ett lite avvaktande läge just nu. Det kanske har blivit lite mycket politik. Mycket fokus på det politiska spelet i mediebevakningen, som det blev under Transportstyrelsens it-skandal, påverkar förtroendet negativt. Det har gjort att man tappat lite förtroende för alla, säger Sjöström.

 

FÖRTROENDET FÖR PARTILEDARNA I DAG MOT I JULI

1. Stefan Löfven (S) – 35 procent (37, -2)

2. Annie Lööf (C) – 34 procent (40, -6)

3. Jan Björklund (L) – 23 procent (27, -4)

4. Jonas Sjöstedt (V) – 23 procent (25, -2)

5. Jimmie Åkesson (SD) – 22 procent (24, -2)

6. Ulf Kristersson (M) – 21 procent (Anna Kinberg Batra, 21, +-0)

7. Ebba Busch Thor (KD) – 16 procent (19, -3)

8. Gustav Fridolin (MP) – 12 procent (13, -1)

9. Isabella Lövin (MP) – 9 procent (10, -1)

 

Källa: SVT/Novus

 

Oktoberundersökningen genomfördes mellan 5-11 oktober och 1027 intervjuades ur en riksrepresentativ panel i åldern 18-79 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!