Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smällen för Löfven – förtroendet rasar

Stefan Löfven (S).
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Isabella Lövin (MP).
Foto: NAINA HELÉN JAMA / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jan Björklund (L).
Foto: HENRIK JANSSON

Stefan Löfven, Isabella Lövin, Annie Lööf och Jan Björklund. 

De fyra partiledarna i regeringsuppgörelsen rasar i en ny förtroendemätning från Expressen/Demoskop.

Även Ulf Kristersson tappar stort – medan Ebba Busch Thor ligger kvar som ohotad etta i förtroendetoppen.

Förtroendesiffrorna för de svenska partiledarna är långt från smickrande. Bortsett från Ebba Busch Thor (KD) backar samtliga partiledare i Expressen/Demoskops majmätning. 

– Vi har inte längre de här samlande krafterna i politiken och opinionen är mer fragmenterad. Reinfeldt kunde på sin tid samla förtroende utanför det egna partiet på ett sätt som man inte gör längre, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Tydligast sjunker förtroendet för företrädarna i januariuppgörelsen. Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) backar fyra procentenheter från föregående månad, medan Jan Björklund (L) tappar två procentenheter.

– Sanningens ögonblick börjar nu när Las kommer upp på bordet. Partiledarna för partierna i januariuppgörelsen tappar förtroende hos de andra partiernas väljare i uppgörelsen och vi börjar se slitningar här. Det är inte så förvånande när vi närmar oss smärtpunkten i uppgörelsen – förändringar i arbetsrätten är kontroversiella, säger Santesson.

– Det paradoxala är att SD:s väljare har en nyvunnen kärlek för Jonas Sjöstedt (V), eftersom de ser en politisk användbarhet i honom. Det mönstret såg vi även hos borgerliga väljare när Sjöstedt kom med hot mot regeringsuppgörelsen.

Ebba Busch Thor (KD) är ohotad etta i opinionen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson (M) backar.
Foto: NAINA HELèN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V)
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor ohotad i topp

Ebba Busch Thor drog ifrån förra månaden och försvarar nu sina 45 procent i mätningen. KD-ledaren är ohotad i topp med elva procentenheter till statsministern på andraplatsen. 

Samtidigt är smällen för Ulf Kristersson lika stor som för regeringspartierna. M-ledaren backar fyra procentenheter i förtroende.

– Det är dåliga nyheter på alla fronter för Kristersson: Partiopinionen, han går inte hem i debatter och förtroendet för honom sviktar. I bland kommer partiledare in i den här typen av luftgropar i opinionen. För Kristersson blir det nu en kontrast mellan honom och KD, där M-väljare sneglar på Busch Thor. Det är inte så att man tycker att Kristersson gör fel, men KD uppfattas just nu som mer politiskt dynamiska och spännande, säger Peter Santesson.

Så högt förtroende har väljarna för partiledarna enligt Expressen/Demoskops opinionsmätning.

Förtroendesmäll för partiledare

Expressen/Demoskops opinionsmätning samt förtroendemätning i maj (skillnaden från aprilmätningen inom parantes) med kommentarer från opinionschef Peter Santesson.


Socialdemokraterna: 26,6 (1,2)

Förtroende Stefan Löfven: 34 (-4)

”Socialdemokraterna har behövt betala ett opinionsmässigt pris för regeringsuppgörelsen. Det kostade ett par procentenheter men nu ser det ut att ha stabiliserat sig. De har vunnit mycket strategiskt den här våren – att splittra borgerligheten är en enorm vinst för S.”


Moderaterna: 15,7 (-0,9)

Förtroende Ulf Kristersson: 28 (-4)

”Situationerna för Moderaterna är stressande men ändå inte lika allvarlig som när Anna Kinberg Batra avgick. KD är ett systerparti som är mer spännande just nu, men det är inte så att väljare flödar ut i vild protest som man såg tidigare. M behöver uppfattas som mer initiativrika.”


Sverigedemokraterna: 19,2 (1,2)

Förtroende Jimmie Åkesson: 32 (-1)

”Sverigedemokraterna växte snabbt under tiden då migrationsfrågan var svår att hantera för de etablerade partierna. KD och M:s mer pragmatiska inställning till SD är både goda och dåliga nyheter. Politiskt får de större inflytande men de tappar sitt trumfkort.”


Centerpartiet: 9,1 (0,9)

Förtroende Annie Lööf: 22 (-4)

”För närvarande är det ett hyggligt stabilt läge för Centerpartiet och de är det parti som har klarat av januariöverenskommelsen bäst. De hade ett gott stöd för den bland sina väljare som är helt med på hur partiet har agerat i regeringsfrågan. Hotet är om MP blir mer relevant bland mittenväljare.” 


Vänsterpartiet: 8,7 (-0,9)

Förtroende Jonas Sjöstedt: 34 (-1)

”Sjöstedt har alla förutsättningar för en bra mandatperiod, minst lika lyckad som den förra. Han är den ständigt kritiska rösten. Problemet är att han tvingas upprepa hotet om att fälla regeringen över Las-frågan – förr eller senare blir det skarpt läge. Kommer han våga trycka? Om inte har han noll trovärdighet.”


Kristdemokraterna: 11,5 (-0,2)

Förtroende Ebba Busch Thor: 45 (0)

”Busch Thor har lyckats med att vara politisk gångbar hela vägen från SD till M och även behålla egna väljare. Medan Kristersson går på strategin skynda långsamt och ska ta fram ett nytt idéprogram är KD snabba på fötterna och har ett högt politiskt tonläge.”


Liberalerna: 3,1 (-0,8)

Förtroende Jan Björklund: 17 (-2)

”Liberalerna är i opinionskris och allt hopp står till partiledarbytet. Samtidigt kommer det bli svårt för den nya partiledaren, som måste ta ställning till januariuppgörelsen. Lämnar man den riskerar man att inte vinna tillbaka förlorade väljare och samtidigt stöta bort de som är kvar.”


Miljöpartiet: 4,3 (-0,2)

Förtroende Isabella Lövin: 14 (-4)

”Miljöpartiet ser ut att ha tagit sig igenom den svåraste tiden nu. Tidigare vacklade siffrorna mer. De har haft ett språkrörsbyte och jag tror att valet av Per Bolund kan vara smart. De har tappat mittenväljare och han uppfattas stå till höger i partiet. De kan bli farliga för C.”

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 2-7 maj 2019

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 258 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.