Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smällen för Andersson – budgeten föll i riksdagen

Regeringens budget föll i riksdagen när M, KD och SD:s budget röstades igenom under onsdagen, timmar efter att Magdalena Andersson valdes som Sveriges första kvinnliga statsminister.
Riksdagen har röstat igenom budgetförslaget från M, SD och KD.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Därmed föll regeringens budget.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter en halv dag vid makten kom statsminister Magdalena Andersson första smäll.

Regeringens budget har fallit och hon tvingas regera med M, KD och SD:s alternativ.

Kort efter budgetvoteringen meddelade Miljöpartiet att man kommer att lämna regeringen.

Dramatiken fortsätter i riksdagen. Bara timmar efter att Magdalena Andersson valts till statsminister föll hennes budget.

Efter att C beslutat att rösta på sitt eget förslag – då de inte vill samarbeta med regeringen efter deras pensionsuppgörelse med V – vann M, KD och SD:s budgetmotion.

Den nya budgeten innehåller sänkt bensinskatt, satsningar på rättsväsendet och sänkt skatt för pensionärer.

– Vi är väldigt nöjda med sakinnehållet i den här budgeten som vi precis röstat igenom i riksdagen. För SD och även för Sverige är det historiskt, säger Oskar Sjöstedt, riksdagsledamot för SD.

MP kritiska

Lööf gav besked om hur C skulle rösta om budgeten redan i morse. Detta fick skarp kritik från MP, som menar att de svek en del av överenskommelsen om skogen.

– Det är anmärkningsvärt att vi på samma dag ska rösta för det historiska beslutet att vi får Sveriges första kvinnliga statsminister och senare samma dag får ett historiskt beslut där en statsbudget för första gången är förhandlad med ett högerextremt parti, sade MP:s språkrör Märta Stenevi inför budgetomröstningen, och fortsatte:

– Att Centern lägger ner sina röster och därmed bidrar aktivt till den situationen har jag oerhört svårt att ta in. Jag är rätt så chockad.

Van vid kritik

MP-politikern Karolina Skog gick så långt att hon sa att det finns en ”gräns för hur mycket Annie Lööfs ego ska få styra svensk politik”. Men Annie Lööf slår tillbaka.

– Jag är ganska van vid att få kritik från både höger och vänster och visar på att C har en nyckelroll i svensk politik. Men samtidigt MP behöver bli lite mer ödmjuka, säger Annie Lööf.

Miljöpartiet har under eftermiddagen meddelat att de lämnar regeringen.

– Vi har ett enigt parti bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering som ska genomföra politik som SD röstat fram, säger Märta Stenevi.

Överenskommelsen mellan regeringen och V

I uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet står följande om samarbetsformerna mellan partierna:

”Ingen vet hur det parlamentariska läget kommer att se ut efter nästa val, men vi kan redan nu slå fast några utgångspunkter. Det behövs samarbete och förhandlingar för att regera Sverige. För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera. Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna kommer aldrig att ingå i ett underlag för en S-ledd regering.”


Höjda pensioner genom en ”strukturreform”

Avtalet mellan regeringen och Vänsterpartiet innebär också ett förslag för att omkring 700 000 pensionärer kommer få ett garantitillägg på uppemot 1 000 kronor extra, skattefritt varje månad, från 1 januari 2023. Garantitillägget införs som en ny komponent i bostadstillägget till pensionärer. Det är alltså en ”strukturreform” och bedöms därför inte vara något som påverkar pensionsgruppens arbete. Garantitillägget ska betalas ut till de som fyller 65 år eller äldre 2022. Fram till att det permanenta garantitillägget är på plats föreslår regeringen ett tillfälligt garantitillägg med start den sista augusti 2022. Det finns ännu inte en säkrad majoritet för förslaget, som ska läggas fram i riksdagen i början av nästa år.

Miljöpartiet lämnar regeringen: ”Vi kan inte regera på SD:s budget”

Miljöpartiet lämnar regeringen efter dagens budgetomröstning: ”Vi kan inte genomföra politik som SD förhandlat fram” säger Märta Stenevi (MP)

Lööfs passning till MP: ”Borde titta sig själv i spegeln”

Riksdagen har röstat igenom budgetförslaget från M, KD och SD. Annie Lööf (C): ”Vi är ett parti man kan lita på”.

Ulf Kristersson efter budgetomröstningen: ”Vad var det jag sa?!”

Regeringens budget har fallit och Magdalena Andersson tvingas regera med M, KD och SD:s alternativ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.