Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smällarna i Trosa har nu fått en förklaring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På fredagsmorgonen kontaktade SSAB i Oxelösund (bilden) Kustbevakningen och erkände att man låg bakom smällen.
Foto: Pressbild/Bo Björkdahl

På torsdagen small det så kraftigt att väggarna skakade i Sörmlands skärgård. 

Försvaret, polisen och kustbevakningen stod utan förklaring.

Nu träder den ansvariga fram - ståltillverkaren SSAB.

– Det var troligen vatten som reagerade med stål, säger pressansvariga Sari Heikkinen.

Det var vid elvatiden på torsdagskvällen som kustbevakningen larmades om en kraftig, mystisk smäll nära Trosa skärgård, vilket Expressen berättade om.

Benny Lissman som bor i området berättade för Aftonbladet, som först skrev om händelsen, att han befann sig i sin stuga på Vålarö när han hörde något som han beskriver som en explosion. 

– Saker föll ner från hyllor. Alla grannar i området där vi har vår stuga märkte det, säger han till tidningen och berättar att han tyckte att smällen kom från vattnet, säger han till tidningen.

Bombexperten Bo Janzon, professor i ballistik, gissade att smällen antingen kunde komma från en undervattensexplosion från en gammal sjömina eller att ett främmande militärt spaningsflyg sprängt ljudvallen.

– Det kan vara exempelvis ryska spaningsflyg som flyger nära kusten. Jag har själv känt på en sådan tryckvåg och det är ordentligt kraftigt. Den kan sprida sig många, många mil över havet, säger Bo Janzon.

SSAB: Det var vi

Men på fredagsmorgonen kontaktade SSAB i Oxelösund Kustbevakningen och erkände att man låg bakom smällen.

Det var under produktionens så kallade slaggranulering, då slaggrestprodukten från ståltillverkningen hanteras, som ett fel inträffade vid ungefär 23.00.

– Det rör sig om någon slags felhantering i rutinerna. Smällen beror på att det troligtvis var järn i slaggen. Järn och vatten leder till en sådan här knall. Vi vet inte exakt vad som brustit i den här rutinen, men vi utreder det just nu. Det ska inte hända igen. Men det är väldigt ovanligt att det händer, med tanke på att här är något vi genomför tio gånger om dygnet utan problem, säger pressansvariga Sari Heikkinen.

Ingen ska ha skadats.

Kan även ha hänt tidigare

– Det är jätteovanligt men det kanske händer någon gång per år. Vi tror att vindarna låg på vilket gjorde att det hördes extra mycket ut på skärgården. Ljudet vandrade ut mot vattnet, fortsätter Sari Heikkinen.

Liknande smällar har hörts tidigare. I mitten av april hördes en smäll på flera mils avstånd i samma område, vilket Expressen då berättade om

– Det gick inte att hitta skador eller tecken på brottslighet. Det var en smäll utan förklaring som polisen inte kunde utreda vidare. Men det är en spännande gåta, säger Fredrik Wallén, tillförordnad kommunikationschef på polisen region Öst.

2004 rapporterade Södermanlands nyheter om en kraftig smäll i Trosa. Då skrev tidningen att ett dovt muller hördes utifrån skärgården. 

Men SSAB vill inte ta på sig ansvaret för de tidigare mystiska smällarna.

– Det kan jag inte svara på. Då måste jag kolla i systemen. Men det är ytterst ovanligt att det händer, säger Sari Heikkinen på SSAB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.