Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smällare kastades in i Stockholmsmoské

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Någon eller några gärningspersoner kastade in smällare i lokalen och klottrade hakkors och rasistiska uttryck på fasaden.

Rasistattacken skedde under morgonbönen.

Plötsligt kastade en eller flera personer in smällare i moskén – samtidigt som de klottrade hakkors och orden ”döda muslimer” på byggnaden.

– Jag är irriterad och rädd. Det är inte acceptabelt att attackera oss på detta sätt, säger Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening till SVT.

Det var tyst och stilla i moskén i Stockholmsförorten Sätra under lördagsmorgonen, och strax före klockan åtta var det bara en person inne i byggnaden som stod öppen för den dagliga morgonbönen.

Men plötsligt slets tystnaden sönder av höga smällar och moskén fylldes av kraftig rök.

Polis kallades till platsen och de hittade rester av smällare och fyrverkeripjäser vid entrén, skriver SVT Nyheter Stockholm. De konstaterade även att det rör sig om en hatattack då den eller de personer som står bakom attentatet klottrat hakkors samt skrivit orden "döda muslimer" på ytterväggen.

– Det var enorma mängder rök i moskén. Han som var i lokalen skadades inte fysiskt men blev mycket skrämd efter händelsen, säger Orhan Karan till P4 Stockholm.

Han berättar också att församlingsmedlemmarna var snabba med att måla över hakkorsen och de rasistiska slagorden.

– Några barn kom hit ett par timmar efter att attacken hänt för läxhjälp, och vi skyndade oss att städa bort smällarna och måla över det som sprejats på väggarna.

Bevakar moskén

Polisen har nu upprättat en anmälan om skadegörelse och hets mot folkgrupp - men på lördagskvällen hade fortfarande ingen har gripits misstänkt för brottet.

– Vi får förlita oss på att det finns vittnesuppgifter, men hittills verkar det inte vara någon som har sett någonting, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid polisen i Stockholms län.

Moskén i Sätra har utsatts för hot vid tidigare tillfällen uppger SVT. Det var en anonym brevskrivare som hotade att bränna ner byggnaden för en månad sedan. I samband med det ansökte Sätra islamiska kulturförening om att få kameraövervaka moskén, men länsstyrelsen avslog deras begäran.

Efter lördagens attentat väljer kulturföreningen nu att bevaka moskén själva.

– Jag är irriterad och rädd. Det är inte acceptabelt att attackera oss på detta sätt. Polisen har sagt att vi ska vara mer observanta framöver och vi hjälps nu åt att bevaka moskén, säger Orhan Karan till SVT.

Spär på en oro

Skadegörelsen spär enligt Mustafa Tumturk, styrelseledamot i Sveriges muslimska råd, även på en oro som redan finns hos många muslimer.

– Det här är ingenting man hade väntat sig men folk är mer oroliga nu än tidigare. Det är svårt att greppa vad som händer i samhället, både internationellt och i vårt land. Man känner inte igen Sverige längre, säger Tumturk.

Som representant i en muslimsk organisation får han själv hatbrev och hatsamtal nästan varje dag. Han understryker att hela civilsamhället måste engagera sig för att stävja den upptrissade stämningen, att det inte räcker med polisåtgärder.

– Vi måste börja prata om vår samexistens, det är ohållbart när folk går runt och är oroliga för att bli attackerade. De människor som utsätts för den här typen av attentat kommer också ofta från väldigt oroliga områden och har upplevt rädsla på riktigt. Jag tror inte folk förstår vilka känslor de väcker till liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.