– Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, säger Jan Björklund. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN– Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, säger Jan Björklund. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, säger Jan Björklund. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje". Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅNEnligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje". Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje". Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Smaklöst agerande av svenska regeringen"

Publicerad

Efter Saudibråket kritiseras regeringen för en ny FN-röst – denna gång om Israel.

Sveriges ambassadör i Tel Aviv har kallats upp till utrikesdepartementet och mottagit en protest.

Liberalernas partiledare Jan Björklund:

– Ett smaklöst agerande av den svenska regeringen.

Under tisdagen röstade FN-organet Unesco om en resolution som bland annat står fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag.

Sverige var det enda EU-landet som röstade för resolutionen – och hamnade därmed på samma sida som bland andra Iran, Ryssland, Brasilien och Nigeria.

Sveriges Israelambassadör Carl Magnus Nesser har kallats upp till UD i Jerusalem för att motta en protest.

– De högre tjänstemännen har uttryckt sitt missnöje över Sveriges röst i Unesco. Rösten är mot Israel och en del av ett systematiskt svenskt röstbeteende, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till tidningen Times of Israel.

"Sverige har bidragit till förbättringar"

Enligt Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD i Stockholm, är reaktionen väntad.

– På mötet framför ambassadören att Sverige bidragit till tydliga förbättringar i resolutionstexten. Han betonade också, vilket är väldigt viktigt, att resolutionen lyfte fram Jerusalems betydelse för alla de tre monoteistiska religionerna, säger hon till TT.

 

LÄS MER: Sverige och Israel i nytt bråk efter röst

 

Liberalernas partiledare Jan Björklund är starkt kritisk till att Sverige röstade ja till Unesco-resolutionen.

– Regeringen har gjort upp med de arabiska diktaturerna om ett uttalande som är starkt israelfientligt, säger han till Expressen på onsdagseftermiddagen.

Björklund: "De vill föra en israelfientlig politik"

Enligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje".

– De har bestämt sig för att de vill föra en israelfientlig politik. Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, konstaterar L-ledaren.

För drygt två år sedan var Margot Wallström "persona non grata", icke önskvärd, i Israel. Orsaken den gången var regeringens beslut att erkänna Palestina som stat.

– Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, sa talespersonen Emmanuel Nahshon då.

Margot Wallström vill i dag inte uttala sig om omröstningen i Unesco.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag