"Smaklöst agerande av svenska regeringen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, säger Jan Björklund.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje".
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Efter Saudibråket kritiseras regeringen för en ny FN-röst – denna gång om Israel. 

Sveriges ambassadör i Tel Aviv har kallats upp till utrikesdepartementet och mottagit en protest. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund:

– Ett smaklöst agerande av den svenska regeringen.

Under tisdagen röstade FN-organet Unesco om en resolution som bland annat står fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag. 

Sverige var det enda EU-landet som röstade för resolutionen – och hamnade därmed på samma sida som bland andra Iran, Ryssland, Brasilien och Nigeria. 

Sveriges Israelambassadör Carl Magnus Nesser har kallats upp till UD i Jerusalem för att motta en protest. 

– De högre tjänstemännen har uttryckt sitt missnöje över Sveriges röst i Unesco. Rösten är mot Israel och en del av ett systematiskt svenskt röstbeteende, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till tidningen Times of Israel. 

"Sverige har bidragit till förbättringar"

Enligt Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD i Stockholm, är reaktionen väntad. 

– På mötet framför ambassadören att Sverige bidragit till tydliga förbättringar i resolutionstexten. Han betonade också, vilket är väldigt viktigt, att resolutionen lyfte fram Jerusalems betydelse för alla de tre monoteistiska religionerna, säger hon till TT. 


LÄS MER: Sverige och Israel i nytt bråk efter röst


Liberalernas partiledare Jan Björklund är starkt kritisk till att Sverige röstade ja till Unesco-resolutionen. 

– Regeringen har gjort upp med de arabiska diktaturerna om ett uttalande som är starkt israelfientligt, säger han till Expressen på onsdagseftermiddagen.  

Björklund: "De vill föra en israelfientlig politik"

Enligt Björklund har utrikesminister Margot Wallström "sedan dag ett" profilerat sig med "en mycket israelfientlig linje". 

– De har bestämt sig för att de vill föra en israelfientlig politik. Det kan inte uteslutas att Sverige fick en stor mängd arabiska röster i omröstningen till FN:s säkerhetsråd, på grund av detta, konstaterar L-ledaren. 

För drygt två år sedan var Margot Wallström "persona non grata", icke önskvärd, i Israel. Orsaken den gången var regeringens beslut att erkänna Palestina som stat. 

– Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, sa talespersonen Emmanuel Nahshon då. 

Margot Wallström vill i dag inte uttala sig om omröstningen i Unesco. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.