Ny svensk forskning visar att snabb syn är typiskt för fåglar. Foto: Nils Petter Nilsson
Ny svensk forskning visar att snabb syn är typiskt för fåglar. Foto: Nils Petter Nilsson

Småfåglar ser oss som i slowmotion

Publicerad

FORSKNING. Örnar är berömda för sin skarpa syn. Men ny svensk forskning visar att snabb syn är mer typiskt för fåglar.

– Men när de ser på oss är det som att vi rör oss i slowmotion, säger universitetsadjunkten Anders Ödeen.

Hans forskarlag har kommit fram till att blåmesar och flugsnappare ser hela 2,5 gånger snabbare än människor. Hastigheten är betydligt högre än vad man tidigare trott.

– En mes som sitter och tittar på oss tycker att vi rör oss väldigt, väldigt långsamt. Vi tycker att de är ettriga och kvicka, men de själva uppfattar sig inte som särskilt snabba. Det är samma princip som när man filmar i slowmotion med en kamera, förklarar Anders Ödeen.

Över hälften av världens cirka 10 000 fågelarter tillhör tättingar, den ordning som de nu väl studerade blåmesarna och flugsnapparna räknas till. Därför kan det finnas skäl att anta att just snabbsyntheten är något gemensamt.

– Man kan säga att det är mer typiskt för fåglar att ha en hög uppdateringshastighet i ögat snarare än att de ser skarpt, säger Anders Ödeen, som är verksam vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet.

Studien han lett har skett i samarbete med forskare vid Stockholms universitet och SLU. Rönen har publicerats i vetenskapstidskriften Plos one.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag