De har inga planer på att bli rockstjärnor, men tycker om att repa och uppträda. Foto: Jonas Stentäpp
De har inga planer på att bli rockstjärnor, men tycker om att repa och uppträda. Foto: Jonas Stentäpp

Småbarnsmammorna från Enviken har startat ett band

Publicerad

Utan instrument och tidigare musikaliska erfarenheter bestämde sig dessa fyra småbarnsmammor för att starta punkbandet "Suzy Rowan".

Nu hoppas de att initiativet kan inspirera andra:

– Det är verkligen bara att testa och köra, säger basisten, Anna Staffansson.

Anna Staffansson, 37, Magdalena Enlöf, 32, Cecilia Solfeldt, 34, Maya Engberg, 36, och Jon Bäcklund, 31, bor grannar med varandra på en gata i Enviken, utanför Falun.

De har alla barn och vanliga jobb – men det här är inte vilket småstadsgäng som helst. De är nämligen alla medlemmar i punkbandet "Suzy Rowan", något Dalademokraten var först med att skriva om.

– Vi har inte någon plan på att bli rockstjärnor, vi gör det här för att det är kul, berättar Anna och Magdalena.

De repar en gång i veckan.Foto: Jonas Stentäpp

 

LÄS MER: Sven sökte medlemmar till sitt dödsmetall-band 

 

Ingen hade någon förkunskap

Allting började för två år sedan när Annas svägerska, Maya, kom på idén att starta ett band.

– När jag svarade ”men ingen av oss kan ju spela något och vi har inga instrument”, så svarade hon bara att ”vi köper instrument och lär oss då”, berättar Anna.

Därefter frågade de Magdalena och Cecilia som även de ville vara med i bandet. Jon är den enda manliga medlemmen och även det senaste tillskottet.

– Ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av att spela musik, men man lär sig snabbt, säger Anna.

"Vill inspirera andra tjejer och kvinnor"

Men att spela musik är inte det enda medlemmarna i "Suzy Rowan" vill åstadkomma.

– Vi vill inspirera andra kvinnor till att våga stå på scen. Vi vill bryta normer när det gäller bybor, mammor och punkare, säger Magdalena.

Magdalena och Anna upplever att det ofta är män och killar som drar i gång liknande initiativ.

– Vi vill göra lite som killarna gjorde i tonåren, dra ihop ett gäng och bara köra, utan att det låter speciellt bra. Vi kanske inte är superduktiga eller supersnygga, men vi vill heller inte be om ursäkt för det, säger Anna.

– Vi är för gamla för att be om ursäkt, säger Magdalena.

De vill inspirera andra till att dra i gång liknande initiativ.Foto: Jonas Stentäpp

Bandets bästa råd till andra

Nyligen hade bandet ett möte där de kom överens om att de ska repa en gång i veckan men endast ha konsert två gånger om året.

– Hade vi varit i 20-årsåldern hade vi nog varit mer sugna på rampljuset, men nu känner vi att vi är mer trygga i oss själva.

De hoppas att deras berättelse kan få fler människor, oavsett kön eller ålder, att våga inta punk-scenen.

– Det är så otroligt mansdominerat. Man ska kunna dra ihop ett punkband oavsett om man jobbar som psykolog, frisör eller förskolepedagog. Alla kan lära sig.

Vad är ert bästa råd om man är sugen, men inte riktigt vågar?

– Samla ihop ett par vänner, låna eller köp lite instrument och kör bara. Lär dig tre ackord, det räcker. Det är verkligen bara att testa och köra.

 

Medlemmarna i Suzy Rowan

Maya Engberg, 36: Gitarr och sång.

 

Jon Bäcklund, 31: Gitarr

 

Magdalena Enlöf, 32: Gitarr och sång

 

Cecilia Solfeldt, 34: Trummor

 

Anna Staffansson, 37: Bas och sång

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag