Kvinnan ringde själv till SOS under kvällen och larmade att hon dödat mannen.Kvinnan ringde själv till SOS under kvällen och larmade att hon dödat mannen.
Kvinnan ringde själv till SOS under kvällen och larmade att hon dödat mannen.
I en rekonstruktion hos polisen visar småbarnsmamman hur hon dödade mannen med kniv. Foto: PolisenI en rekonstruktion hos polisen visar småbarnsmamman hur hon dödade mannen med kniv. Foto: Polisen
I en rekonstruktion hos polisen visar småbarnsmamman hur hon dödade mannen med kniv. Foto: Polisen

Småbarnsmammans samtal: "Ganska död"

Publicerad

Myskvällen med vin och film slutade med att småbarnsmamman knivdödade en manlig vän i en lägenhet på Frösön i Östersund.

Hon ringde själv till SOS Alarm klockan 20:36 på kvällen den 17 oktober förra året:

– Jag tror att han är ganska död, säger hon.

Här kan du lyssna till det skakande larmsamtalet – ord för ord.

På måndagen åtalades den 35-åriga småbarnsmamman, misstänkt för att ha knivmördat en manlig vän på Frösön i Jämtland. De hade träffats för att dricka vin och titta på film tillsammans – men kvällen slutade i tragedi, då de började diskutera ett lån som mannen sagt att han skulle hjälpa kvinnan med att lösa.

Enligt åklagaren reagerade kvinnan med raseri, hämtade en kniv i köket – och utdelade sammanlagt sju hugg.

– De har varit osams om sin relation, och det har avslutats med att hon dödar honom med kniv, berättade kammaråklagare Emil Westlin i samband med att åtal väcktes i Östersunds tingsrätt.

Ringer 112 klockan 20:36

Klockan 20:36 på kvällen slår småbarnsmamman 112 och hamnar hos en operatör SOS Alarm. Det visar sig senare att kvinnan har närmare tre promille alkohol i blodet när hon ringer. Men den höga alkoholkoncentrationen märks knappast av under samtalet.

Här är larmsamtalet ord för ord:

Kvinnan: – Jag har haft ihjäl en människa precis.

Larmoperatören: – Har du haft ihjäl en människa?

Kvinnan: – Japp. Jag tror att han är ganska död.

Larmoperatören: – Vilken adress är det här då?

Kvinnan: – Frösön, någonstans.

Larmoperatören vill ha en gatuadress.

Jag kan inte hans adress, men ni kan komma och hämta mig, svarar kvinnan.

Larmoperatören frågar om kvinnan verkligen är säker på att mannen är död.

– Jag tror det. Jag är ganska säker, svarar hon.

Småbarnsmamman får också en fråga vem hon är som ringer. Då uppger hon sitt fullständiga namn. Hon får samtidigt en fråga om hur gammal mannen som hon har dödat är – och hon svarar:

– Typ 40.

Kvinnan: "Jag högg han i ryggen"

Larmoperatören: – Vad har du gjort med honom då?

Kvinnan: – Jag högg han i ryggen med en kniv. Han ligger på hallgolvet... // Jag tror att han är död faktiskt.

Larmoperatören säger att de kanske kan rädda hans liv om de snabbt får en korrekt adress, dit de ska åka.

– Frösön någonting. I ett gult hus, svarar kvinnan.

Kvinnan börjar leta i mannens postförsändelser efter en adress. Till slut hittar hon rätt.

Larmoperatören: – Ser du om han andas?

Kvinnan: Nej, han är stendöd.

Larmoperatören avslutar samtalet:

– Vi kommer på en gång.

Småbarnsmamman har i förhör erkänt att hon dödat mannen, men menar att hon inte hade uppsåt. Hon har erkänt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Hon har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, som visar att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången hålls i Östersunds tingsrätt den 15-16 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag