Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnsmamma blev första offret för terrorn

Tusentals människor samlades vid Sergels torg i Stockholm för att hedra offren och stå upp mot terrorn. Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken.

Hon kom till den svenska huvudstaden för att möta goda vänner.

Men den 31-åriga belgiska kvinnan hann aldrig återse sina kompisar – i stället mejades hon ned av lastbilen och blev det första dödsoffret i terrordådet.

– När attacken skedde var hon själv, de hon skulle träffa hade inte hunnit dit än, säger Dirk Pieters, borgmästare i belgiska Halle.

Vårsolen sken över Stockholm när den 31-åriga belgiska småbarnsmamman promenerade längs Drottninggatan på fredagseftermiddagen under ett av sina första besök i den svenska huvudstaden.

Hon hade flugit hit ensam från hemmet i den belgiska lilla orten Lembeek i Halle söder om Bryssel där hon bodde tillsammans med sin ettårige son och enligt flamländska tidningen Het Nieuwsblad arbetade som psykolog med inriktning på asylsökande människor. Nu var hon i Stockholm för att möta upp vänner som också kom resande från annan ort.

Men vännerna hann aldrig träffas.

Strax före tre misstänks 39-årige Rakhmat Akilov ha kört ned med en kapad lastbil på Drottninggatan och mejade ned flyende människor längs en 570 meter lång körsträcka.

Samtidigt befann sig den 31-åriga kvinnan i hörnet av Drottninggatan och Olof Palmes gata. Hon blev den första person som träffades så illa av det framrusande fordonet att det ledde till döden.

Dirk Pieters är borgmästare i hennes hemort Halle och han är även god vän med kvinnans föräldrar. När Expressen talar med honom på söndagskvällen har han nyligen pratat med kvinnans pappa.

– När attacken skedde var hon själv på platsen, de hon skulle möta hade inte hunnit dit än, säger han.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov, 39, misstänks för attacken

 

"Jag har träffat henne flera gånger"

Och fortsätter:

– Hon hade ett möte med andra människor som hon skulle träffa men de hade inte anlänt ännu.

Det var personer som hon lärt känna via sitt arbete men den här gången skulle de ses rent privat enligt Dirk Pieters:

– Hon var inte där i tjänsten utan den här resan var helt privat, säger han.

Kvinnan hade inga identitetshandlingar på sig när hon mördades av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. Identifieringen tog därför omkring två dygn och skedde efter att man gjort en DNA-kontroll, då oroliga anhöriga hade rapporterat henne som saknad när de inte lyckades få kontakt med henne efter terrordådet.

Dödsbeskedet kom först på söndag morgon, och Dirk Pieters är fortfarande skakad av att hans vänner dotter är död.

– Jag känner henne inte personligen, men jag har träffat på henne flera gånger. Jag blir chockad varje gång ett sådant här attentat sker, men det blir ännu värre nu när jag känner hennes föräldrar och kan sätta ett ansikte på offret, säger Dirk Pieters.

 

LÄS MER: Chris Bevington dog i terrorn i Stockholm